Afbeelding
Foto:

Aaiproject Dierenopvangcentrum Enschede

Het aaiproject is gestart in 2002 en is een bijzonder project van het Dierenopvangcentrum Enschede, waarbij wij met de dieren van het asiel een bezoek brengen aan verzorgingshuizen voor dementerende ouderen. Hier houden wij dan een "aaimiddag' waarbij ouderen de gelegenheid hebben om even lekker een dier te aaien of knuffelen.

Het is elke keer weer hartverwarmend om te zien, hoe de mensen in de huiskamer oplichten en blij worden van de aanwezigheid van de dieren. Ze willen gelijk een konijn op schoot of een hondje aaien en ze een beetje groenvoer geven of een koekje. Vaak beginnen de ouderen dan verhalen te vertellen over de dieren die ze zelf vroeger gehad hebben.

Ze vergeten gewoon hun koffie op te drinken en die wordt dan koud. Als je dat zegt krijg je de reactie: 'ach, dan vraag ik straks wel een nieuw bakkie'. Vervolgens geeft een bewoonster haar koekje aan de hond, ze vindt dat hij of zij wel verwend mag worden.

Op zulke momenten geniet ik ook en ga ik met een blij gevoel weer richting het asiel, in de wetenschap dat de dieren en de bewoners van elkaar genoten hebben.

Marjon Schabbink
Coördinator Aaiproject

Afbeelding