Afbeelding
Foto:

Dierenambulance belevenissen

Wekelijks ben ik s'maandags gedurende 24 uur actief op de Dierenambulance in Enschede. Dit betekent dat ik dan de ambulance bus met mobiele telefoon tot mijn beschikking heb; meldingen uit de regio Enschede - Haaksbergen komen dan rechtstreeks naar me toe. Je weet van tevoren nooit wat er op je afkomt.....

Onderstaand enkele recente 'bijzondere belevenissen' uit de ambulance praktijk.

Melding: Kittens opgesloten in gebarricadeerde tuin
Een bewoner in Glanerbrug hoorde in het weekeinde met regelmaat geluid van jonge katjes in een besloten tuin van zijn achterbuurman. Maandagavond was het geluid voor hem luider dan de voorbije dagen.
Aangezien het om kittens gaat zijn wij alert. Het zou hier kunnen gaan om een verwilderde kat die haar pups niet goed kan verzorgen om de een of andere reden. Echter, omdat de bewoners van de tuin (en beider buren) blijkbaar met vakantie waren en de tuin geheel afgesloten is en niet eenvoudig toegankelijk was, vroeg ik via de politie-meldkamer formeel toegang tot deze tuin. Even later kon ik met de hulp van twee agenten konden we uiteindelijk 4 kittens van circa vijf weken oud overbrengen naar de speciale kitten-opvang. Niet ten onrechte want de nog zeer jonge katjes bleken ondervoed te zijn. Moederpoes is helaas niet meer gesignaleerd in de directe omgeving.
Kortom, een geslaagde missie!

Melding: Jonge vogel in gashaard verstrikt geraakt
U kent ze misschien wel: een sfeerhaard op aardgas die behalve sfeervol is tevens aangename warmte levert. Het geheel achter veiligheidsglas zodat er in de woonkamer geen ongelukken kunnen gebeuren. Totdat de vrouw des huizes plots constateert dat er zich een kleine vogel in de haard bevindt. Ter plaatse blijkt het te gaan om een jonge pimpelmees, die blijkbaar via de schoorsteen per ongeluk in deze haard is beland. De leverancier die de haard geplaatst heeft, bleek niet in staat op stel en sprong te kunnen komen. Dus na instemming van de bewoner zelf aan de slag met behulp van passend gereedschap. Na ruim een half uur konden we de jonge mees weer zijn vrijheid terug geven!

Melding: Een jonge duif op de grond tussen de struiken in de achtertuin
Regelmatig krijgen we meldingen van jonge vogels die net uit het nest zijn (of uit het nest gevallen). Omdat er in de woonwijk ook regelmatig katten vrij rondlopen lijkt het gevaar voor de jonge duif bijzonder groot..... Vraag is of wij dan moeten ingrijpen. Immers, net zoals bij mensen die nog moeten leren lopen, moeten vogels door de ouders leren vliegen. Wij volgen dan veelal het advies van Vogelbescherming Nederland, die hierover het volgende zegt. Moeilijk om te doen, maar help jonge vogels door ze te laten zitten. Deze kwetsbare fase hoort er nu eenmaal bij, het is een soort spoedcursus overleven in het wild. Zet het jong eventueel wat hoger, houd de kat een paar dagen binnen en vraag de buren dat ook. Een jonge vogel kijkt de kunst af van de ouders. Veilig in een doosje kan dat niet, met alle gevolgen van dien (en volgens de letter van de wet ook verboden). Houd dat in gedachten, en neem ze dus niet mee, ook al ogen ze zielig.

Melding: Een schorpioen op de trap
Uitzonderlijke meldingen kreeg ik van een schorpioen op een open binnentrap. De melder gaf aan er een glas overheen gezet te hebben, omdat het dier enigszins agressief leek en levendig. Een niet alledaagse melding, waarbij voorzichtigheid geboden is. Gelukkig hebben we in de ambulance de beschikking over handschoenen en kleine benches, geschikt voor dit soort dieren. Met een behendige beweging konden we de schorpioen in deze bench schuiven. Na aankomst bij het dierenopvangcentrum hebben vastgesteld dat het om een Europese schorpioen gaat, zeldzaam in Nederland voorkomend..... Bij navraag bleek de melder twee maanden eerder op vakantie in Kroatiƫ te zijn geweest. Wellicht heeft het dier al die tijd hier kunnen overleven....

Taxirit: Een laatste rit van Mechelse herder Bob naar de dierenarts
Voor de inmiddels op hoge leeftijd zijnde Mechelse herder is op grond van meerdere recente onderzoeken vastgesteld dat hij 'op' was. Zowel de dierenarts als de twee 'baasjes' hebben daarop besloten hem het laatste spuitje te geven. Met de nodige voorzichtigheid is het dier met brancard vervoerd door de Dierenambulance. De ambulance bus beschikt over een aparte zitplaats in het achterste compartiment met luchtventilatie. Tegen betaling van de taxirit kosten is de hond ingeslapen en op verzoek van de eigenaar meegenomen voor crematie naar het dierenopvangcentrum waar ze beschikken over een koelruimte. Samen met andere overleden dieren zal hij later worden gecremeerd.