Afbeelding
Foto:

Dierenbuddy

In november 2017 is, in navolging van Utrecht, Amersfoort en Zaanstad, ook in Enschede gestart met het project Dierenbuddy van de Dierenbescherming. Dierenbuddy biedt hulp door ervaren vrijwilligers aan ouderen of chronisch zieke mensen, die niet meer in staat zijn om volledig zelfstandig voor hun huisdier te zorgen en voor wie hulp door reguliere uitlaatservices, familie en buren geen vanzelfsprekendheid is. Het gaat vooral om mensen met lichamelijke beperkingen, zoals ernstige reuma, hartfalen of andere aandoeningen. Maar ook mensen met bijvoorbeeld een beginnende dementie kunnen voor deze hulp in aanmerking komen. Met de ondersteuning van Dierenbuddy kunnen baasjes en dieren zo lang mogelijk op een verantwoorde manier van elkaars gezelschap blijven genieten.

De hulp die Dierenbuddy biedt, bestaat bijvoorbeeld uit het 2x per week uitlaten van een hond, het schoonmaken van een kattenbak of konijnenhok. Ook kan een vrijwilliger mee naar de dierenarts wanneer dit nodig is. De eigenaar blijft zelf verantwoordelijk voor de zorg van zijn of haar huisdier, ook wat betreft de kosten voor de nodige verzorging zoals voer, trimmer en dierenarts. Dierenbuddy zorgt dus alleen voor een praktische ondersteuning.

Dierenbuddy is geen reguliere uitlaatservice. Meerdere keren per dag hulp verlenen en vaker dan 2x per week uitlaten of helpen met eten geven of schoonmaken van kattenbak of kooi/hok zijn niet mogelijk. Wanneer zonder de ondersteuning van Dierenbuddy een eigenaar niet meer voldoende voor het dier kan zorgen, wordt er in overleg met de eigenaar gekeken naar andere mogelijkheden zoals bijvoorbeeld herplaatsing.

Wanneer u geïnteresseerd bent om als vrijwilliger voor Dierenbuddy Enschede aan de slag te gaan of wanneer u (of iemand in uw familie of kennissenkring) hulp kunt gebruiken bij de zorg van een huisdier, twijfel niet maar neem voor meer informatie contact op met Dierenbuddy Enschede via de e-mail dierenbuddy.enschede@dierenbescherming.nl of bel met het DOC Enschede op 053-4323436.

"Ik vind het fantastisch dat met soms nog geen uur in de week tijd, (oudere) mensen kunnen blijven genieten van hun huisdier. Door bijvoorbeeld een konijnenhok eenmaal per week goed te verschonen, omdat de mensen dat zelf niet meer kunnen, of om samen met familieleden en vrienden een hondje uit te laten voor iemand die dat zelf even niet meer kan. Moet er niet aan denken dat ik zelf mijn huisdieren weg zou moeten doen. Een hele kleine moeite met een enorm dankbare dierenvriend."
- Jeanet, vrijwilliger.

"We zijn nu bijna een jaar bezig en ik merk dat zowel onze groep vrijwilligers alsook onze cliënten het fantastisch vinden om zo samen op een goede manier voor het dier te kunnen zorgen. Een eigenaar weet vaak wel dat er wat meer zorg voor het dier nodig is maar heeft veelal geen idee hoe dat te regelen is. Met Dierenbuddy kunnen we nu een service op maat bieden. En dan is er al heel snel die klik tussen vrijwilliger, baasje en dier. Heerlijk om dit werk zo persoonlijk te kunnen maken!"
- Erica, coördinator Dierenbuddy Enschede