Afbeelding
Foto:

Enschede viert
tweede editie Fietsweek

ENSCHEDE - Nederland is een waar fietsland en ook in Twente maken we vele kilometers. Het is dan ook geen verrassing dat een stad als Enschede de fiets op een voetstuk plaatst. Deze week staat de tweewieler centraal tijdens een heuse Fietsweek.

De Fietsweek Enschede werd vorig jaar voor het eerst gehouden; het succes spoorde de gemeente aan om er gelijk een vervolg aan te geven. Het fietsen heeft veel voordelen, zowel voor de fietser als de samenleving. Zo verbrand een fietser gemiddeld 6 kcal per minuut op de fiets. Dit zorgt voor een gezond lichaam en geest, maar ook voor een goed klimaat dankzij het gebrek aan uitstoot. Dit is dan op zijn beurt weer goed voor het luchtklimaat in de stad.

Investeren
De gemeente Enschede investeerde de afgelopen jaren al veel in nieuwe voorzieningen voor fietsers en flankerend beleid. Zo kwamen er nieuwe stallingen, de fietssnelweg F35 en innovatieve stoplicht-projecten waarbij fietsers vaker groen krijgen. Hier is ook de aftrap van het nieuwe project FietsFriends, waarbij op straat gevonden weesfietsen worden opgeknapt worden en geschonken aan kinderen uit gezinnen waar geen fiets beschikbaar is.

Activiteiten
Deze week zijn nog uiteenlopende leuke activiteiten gepland. Zo is zaterdag op de Oude Markt een fietsfestijn, waar van 11.00 tot 17.00 uur van alles te beleven is. Ook kunnen bezoekers hun fiets laten graveren en fietsenmakers geven tips over goed onderhoud.

Aanjagers
De Fietsweek is niet alleen gericht op de reguliere fietser, maar ook op beleidsmakers, ondernemers en raadsleden. Bekende wielrenners zoals Marijn de Vries en Theo de Rooij delen het podium met ondernemers die de fiets een warm hard toedragen. Mobiliteitsorganisatie Twente Mobiel probeerde de afgelopen jaren ook het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer te stimuleren, onder meer door meerdere e-fiets projecten. De elektrische fiets is zeker voor gebruik binnen steden een goed alternatief voor de auto wanneer het gaat om kortere afstanden. Zo zijn bijvoorbeeld thuiszorgmedewerkers vaker overgestapt van de auto naar de elektrische fiets.