Afbeelding
Foto:

Burendag in Twente

TWENTE - Deze zaterdag vieren we weer massaal Burendag. De landelijke dag werd in het leven geroepen door een bekend koffiemerk, met als doel om buren nader tot elkaar te brengen. Hoewel we in Nederland relatief dicht bij elkaar wonen, ontbreekt het echte 'buurt-gevoel' nog in veel straten. Leuke activiteiten dragen dan ook bij aan de leefbaarheid.

Burendag werd in 2006 voor het eerst gehouden, toen nog als reclamestunt van het koffiebedrijf Douwe Egberts. Sinds 2008 is het Oranje Fonds hierbij betrokken en kreeg de dag een nog mooiere insteek. Tijdens Burendag is het de bedoeling dat buren elkaar niet alleen ontmoeten, maar ook juist dat ze iets leuks, opbouwends doen voor hun eigen buurt. Het Oranje Fonds stelt daarom jaarlijks bijdrages tot maximaal 400 euro beschikbaar om samen iets te ondernemen. Dat dit een succes is blijkt wel uit de hoeveelheid Burendag-activiteiten: in Overijssel zijn er zo'n 600 activiteiten en landelijk staat de teller op 6.145. Buurten organiseren een leuke diversiteit aan activiteiten; dit loopt uiteen van buurt-barbecue's in Almelo, oud-Hollandse spelletjes in Hengelo, het verfraaien van winkelcentrum de Vijfhoek in Oldenzaal tot het gezellig buurten in speeltuin Irene in Rijssen. Een overzicht van alle activiteiten in uw gemeente is te vinden op www.burendag.nl

Tevreden
Over het algemeen zijn Nederlanders goed tevreden over hun buurt én de medebewoners. Hoewel dit natuurlijk wel van buurt tot buurt verschilt. Afgelopen jaar waardeerden Nederlanders de leefbaarheid in hun buurt met het gemiddeld rapportcijfer 7,5; iets meer dan in 2012.