Afbeelding
Foto:

Dag tegen Alzheimer

TWENTE - Deze vrijdag 21 september is de internationale dag tegen Alzheimer. Dit is de meest voorkomende aandoening binnen de verzamelgroep dementie. Op dit moment zijn er naar schatting 270.000 dementeren. Dit zal de komende 25 jaar echter verdubbelen. Hoe gaan we om met deze uitdaging?

Dementie is een verzamelnaam voor meerdere aandoeningen; verreweg de meeste dementerenden - 70 procent - heeft de ziekte van Alzheimer. Hierna volgt vascilaire dementie met 16 procent en 14 procent overige vormen. Op dit moment is er geen echte genezing mogelijk van dementie; wel is er zeer veel onderzoek naar de oorzaken, preventie of het vertragen van dementie. Als gevolg van de vergrijzing zal het aantal mensen met dementie dus fors toenemen, waardoor ook de roep om meer onderzoek kracht bij is gezet.

Symptomen
Dementie is voor iedere patiƫnt weer net iets anders. Wel zijn er verschillende symptomen die aanleiding kunnen zijn voor nader onderzoek. Af en toe iets vergeten is menselijk en hoort een beetje bij het ouder worden. Bij Alzheimer en andere vormen van dementie gaat dit echter nog veel verder. De informatie in de hersenen is niet meer bereikbaar; lijkt voorgoed verdwenen. Alzheimer Nederland heeft op haar website, www.alzheimer-nederland.nl , ook een overzicht staan van de meest voorkomende symptomen. We nemen ze even door.

Vergeetachtigheid
Een grotere mate van vergeetachtigheid is een belangrijk signaal. Bijvoorbeeld wanneer iemand vaker dezelfde vraag stelt.

Dagelijkse handelingen
Gewone dingen zijn steeds moeilijker; zoals geldzaken regelen en hobby's uit te oefenen. Ook koffie zetten of een maaltijd bereiden zijn lastig. Dementeren hebben minder besef van tijd en plaats. Ze raken vaker de weg kwijt of vergeten waar ze zijn.

Taalproblemen
Dementerenden kunnen moeilijker een gesprek volgen en vergeten eenvoudige woorden. Hierdoor gaan ze ook minder naar sociale activiteiten en ze kunnen depressief of angstig worden. Dit zorgt dan weer voor onrust. Ook het kwijtraken van spullen is een signaal. Ze leggen spullen op rare plekken, zoals een portemonnee in de koelkast. Dit kan ook gepaard gaan met zichtproblemen.