Afbeelding
Foto:

Landelijke vredesweek in Enschede

ENSCHEDE - Op 15 september gaat de landelijke week van de vrede weer van start, met op de 21e van die maand ook de internationale dag van de vrede. Het thema voor dit jaar luidt "generaties voor vrede".

De organisatie Enschede Voor Vrede heeft voor de vredesweek een boordevol programma met activiteiten in zowel Enschede als net over de grens in Gronau. Het aantal activiteiten is zelfs verspreid over 10 dagen, met als laatste dag de 25e van september. Gedurende deze dagen probeert de vereniging op verschillende manieren het gesprek op gang te brengen tussen de verschillende generaties; zij die de oorlog zelf hebben meegemaakt en zij die het geluk hebben in hun leven nog geen oorlog te hebben ervaren. De Enschedese ambassadeur van de vrede Wouter Muller opent de vredesweek vanaf 14.00 uur in de Wonne. Tegelijkertijd wordt ook de fototentoonstelling van ROC studenten over dit onderwerp geopend en is er muziek van de Syrische Saher Alayek.

Kernwapenactivisme
Op maandag 17 september is in de Wonne een lezing over het kernwapenactivisme van nu, gegeven door Selma van Oostwaard van PAX/ICAN. Op woensdag de 19e worden intrigerende verhalen gedeeld tijdens de verhalenwedstrijd in de Openbare Bibliotheek Enschede. De verhalen voor deze wedstrijd hebben allemaal de vredesweek als thema. Saher Alayek zorgt voor de muzikale omlijsting. Het winnende verhaal mag worden voorgedragen tijdens het vredesconcert op 22 september. Donderdag 20 september staan Wouter Muller en Ruud Hoemakers in Concordia om te vertellen over hun belevenissen als kinderen die als Indo's uit Indonesiƫ naar Nederland kwamen. Via hen leren we meer over de ervaringen met Nederland van de eerste en tweede generatie Indo's, en wat dit mogelijk betekent voor de vluchtelingen die zich nu in ons land vestigen.

Dag van de vrede
De internationale dag van de vrede wordt gevierd in het Bonnhoefer college met muziek, dichtkunst en meer. Ga voor het gehele programma van de vredes-tiendaagse naar www.enschedevoorvrede.nl en bekijk waar in Enschede de vrede wordt gevierd en op welke manier.