Afbeelding
Foto:

Voorstel college: winkels
straks iedere zondag open

ENSCHEDE - Ook in Enschede kunnen de winkels straks zeven dagen per week hun deuren openen. Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om de winkeltijdenverordening aan te passen. Het koopzondagenbeleid moet op de schop, waardoor dan straks alle winkeliers in de hele stad op zondag open mogen tussen 12.00 en 17.00 uur.

De afgelopen maanden was er weer veelvuldig discussie én onduidelijkheid over het koopzondagenbeleid in Enschede. Bij ondernemers en het winkelend publiek is al langer vraag om de zondagsopening geheel vrij te geven. Tot nu toe konden winkels in de binnenstad alleen op de eerste en laatste zondag van de maand open, wat belemmerend is. Eerder werd het vrijgeven van de koopzondag nog tegengehouden door politieke afspraken in de vorige raadsperiode. In het nieuwe coalitieakkoord werd opgenomen hier verandering in moest komen; winkels zouden dan van 13.00 tot 18.00 uur open mogen zijn. Nader onderzoek wees uit dat er wat praktische bezwaren zijn. Om te zorgen voor uniformiteit en duidelijkheid is nu gekozen voor een 12.00 tot 17.00 uur openstelling.

Meer bezoekers
Het college van Burgemeester en Wethouders verwacht dat de nieuwe zondagsopening meer mensen, vaker naar de binnenstad zal lokken. Maar ook winkels in de periferie profiteren hiervan. Er is duidelijkheid dat winkels in zowel de binnenstad als woonboulevards open zullen zijn.

Geen verplichting
De gemeente wil wel voorkomen dat personeel gedwongen zal worden om op zondag te werken. Het Winkelhart Enschede staat hier positief tegenover. Er komt dan ook een meldpunt waar mensen zich kunnen melden wanneer zij een verplichting tot opening of werken op zondag ervaren.

Snel besluit
De gemeenteraad moet de nieuwe winkeltijdenverordening nog wel formeel vaststellen. Dit zal naar verwachting op 8 oktober gebeuren. Als de raad inderdaad akkoord gaat, gaat het beleid per direct in. Vanaf zondag 14 oktober zijn de winkels dan iedere zondag geopend. Dit met uitzondering van Nieuwjaarsdag, eerste paasdag, eerste pinksterdag en eerste kerstdag.