Afbeelding
Foto:

Burgemeesters leren
van elkaars gemeente

ENSCHEDE - Liever een goede buur dan een verre vriend. Zouden ze dat spreekwoord ook in Duitsland kennen? De burgemeesters van Enschede en Münster gingen deze week op bezoek bij elkaars gemeente voor een tweedaagse uitwisseling. Want, van de buren valt best veel te leren.

Burgemeester Onno van Veldhuizen en zijn Duitse ambtsgenoot Markus Lewe van Münster gingen maandag en dinsdag op bezoek in elkaars gemeente. Twee dagen wisselen van werkplek moet leuke inzichten opleveren. Dit is de tweede keer dat de burgemeesters van werkplek wisselen.

Samenwerking
Grensoverschrijdende zaken zijn steeds belangrijker. Enschede en Münster hebben als grenssteden vaak te maken met dezelfde brede thema's zoals mobiliteit, werkgeverschap, economische ontwikkeling en natuurlijk kennis en cultuur. Doel van de bezoeken en breder beleid in beide landen is om dit grensoverschrijdende overleg verder uit te werken. Er zijn immers veel thema's die aan beide kanten van de grens spelen. Mede dankzij de invoering van de Euro en het vrije verkeer tussen beide landen zijn er veel mooie kansen ontstaan. Zo is Enschede een geliefde plek voor winkelend publiek uit Duitsland en ook menig Tukker vond werk over de grens. Om nog maar te zwijgen over het aantrekkelijke tanken, de boodschappen en natuurlijk het fijne wonen voor de Nederduitsers die net over de grens wonen.

Uitwisseling
De uitwisseling is ook onderdeel van het bredere uitwisselingsprogramma 'Ken je Buren', dat kennis op moet leveren over de verschillen in de Duitse en Nederlandse werkcultuur en staatsinrichting. Met name grensoverschrijdend werken kreeg de afgelopen jaren meer aandacht tijdens de economische crisis. Er was namelijk vaak behoefte aan personeel in het ene land dat juist overtollig was in het andere. Maar je loopt dan nog wel tegen praktische zaken aan, zoals wederzijdse erkenning van diploma's, de complexe belastingregels en natuurlijk de taalbarriére. Als onderdeel van de uitwisseling bezochten de burgemeesters diverse bedrijven en kennisinstellingen in de buurgemeente.