Afbeelding
Foto:

Dag van de EHBO

TWENTE - De tweede zaterdag van september, dit jaar 8 september, is de Dag van de Eerste Hulp. Deze dag is door het Rode kruis in het leven geroepen om mensen bewust te maken van wat eerste hulp betekent.

In Nederland is de zorg goed geregeld. Ook de eerste zorg na een ongeluk is relatief dichtbij. Een ongeval midden in de stad en binnen vijf minuten kan er een ambulance zijn. In andere, minder ontwikkelde landen, is dat niet het geval en is het zelf zorg kunnen verlenen van een nog groter belang.

In Nederland
Het aantal mensen in Nederland met een EHBO-diploma is niet precies bekend. Het Oranje Kruis, de grootste onafhankelijke certificerende organisatie, gaf in 2014 aan dat er ruim 350.000 mensen een EHBO-diploma hebben. Een onderzoek van het Rode Kruis gaf in 2016 aan dat ongeveer drie procent van de bevolking een diploma had. In vergelijking met andere landen is dit percentage laag. Zeker nu ook regionaal gesnoeid gaat worden in eerste hulpposten is zelfredzaamheid belangrijker.

Kamervragen
In oktober 2016 zijn er door kamerlid Bruins Slot vragen gesteld aan drs. E.I. Schippers, de toenmalige minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zij gaf toen aan dat het percentage niet aangeeft over hoeveel mensen ooit een EHBO-cursus hebben gevolgd of het aantal certificaten van andere instellingen. Verder geeft ze ook aan dat het wenselijk is dat zoveel mogelijk mensen eerste hulp kunnen verlenen, maar het wel op vrijwillige basis moet zijn. In een aantal ons omringende landen is er wel een verplichting een EHBO-cursus te volgen bij het behalen van het rijbewijs. Verder is er ook een groot aantal BHV-ers, bedrijfshulpverleners, in Nederland die in geval van nood eerste hulp kunnen verlenen.

Eerste hulp verlenen
Eerste hulp verlenen is niet iets dat velen spontaan doen; het vergt enige zelfverzekerdheid zeker als er al de nodige toeschouwers, die allemaal zeggen het beter te weten, omheen staan. Tijdens een EHBO-cursus leer je niet alleen te handelen, maar onder andere ook hoe je met dit soort situaties om kunt gaan. Vooral het oefenen tijdens lessen en het daadwerkelijk in praktijk brengen ervan, maakt het makkelijker om die drempel te overwinnen. Er zijn verenigingen die bij evenementen de eerste hulp-post bemannen en waar onder leiding van een ervaren EHBO-er geoefend kan worden.

Zelf handelen
Wat kunt u zelf doen, ook al hebt u geen concrete EHBO-kennis? Mocht u zich in een situatie bevinden dat er niemand is, ga dan zeker naar het slachtoffer toe, praat indien mogelijk met het slachtoffer en bel 112. Ook al is er snel professionele hulp, voor een slachtoffer duurt het altijd lang en dan is de geruststelling van iemand die er is en praat zeer welkom.