Afbeelding
Foto:

15e editie GOGBOT barst los op oude markt

ENSCHEDE - Dit jaar vindt van 6 tot en met 9 september de 15e editie van GOGBOT plaats, het uitdagende festival waar kunst, muziek, wetenschap en creatieve technologie samenkomen. Dit jaar is het thema FUTURE FLASH 200, From Frankenstein to Hyperbrain.

Tijdens deze editie wordt er vooral kritisch gekeken naar de toekomst en hoe deze er met al haar ontwikkelingen uit zou komen te zien. Men wordt meegenomen naar het jaar 1818 waarin Mary Shelly haar roman Frankenstein schreef en waarmee tevens de geboorte van de cyborg werd gemarkeerd. Hierop zal kritisch worden teruggekeken met de snelle ontwikkelingen van vandaag ten dag in gedachten, zoals kunstmatige intelligentie en robotica.

Artistieke hoogtepunten
Het hoogtepunt van het festival is dit jaar toch wel de Nederlandse première van de robotband COMPRESSORHEAD uit Berlijn. Dagelijks zal de band twee sets spelen die met nano-precisie zullen worden uitgevoerd. Op muzikaal gebied is er verder genoeg keuze en variatie. Zo zijn er acts en DJ's uit Japan, de UK en Denemarken maar ook nieuw talent uit Nederland en onze regio. Ook op artistiek gebied is er een vol programma. Zo is het grote digitale fresco van LU YANG is een van de artistieke hoogtepunten van het festival. De Chinese artiest toont haar digitale fresco waarin een mix van Japanse Manga, anime, online gaming culture, sci-fi, neuroscience en religie terug te vinden zijn. Ook de videokunstenaar Sam Rolfes is van de partij en zal de torenkamer van de oude kerk transformeren in een hallucinerend futuristisch visioen.

Stationsplein
De Provincie Overijssel en de Gemeente Enschede riepen op tot ideeën voor muziek in de openbare ruimte, zo is het idee voor de creatie van een eigentijds stationsplein ontstaan. De nieuwe versie van het stationsplein zal gefaseerd worden opgeleverd en tijdens GOGBOT zal de oplevering van de eerste fase plaatsvinden. Het plein zal verrijkt worden met een interactieve DJ BOOTH, de WannaSwing en een grote streetart mural over het hele plein, het COLORPATH. Dit geheel is een samenwerking van de Gemeente Enschede, PLANETART/GOGBOT, 100% FAT, Concordia en anderen. Op 6 september zal de eerste versie van het nieuwe stationsplein worden geopend. Voor meer informatie over GOGBOT en de artiesten kijk op 2018.gogbot.nl.