Boos

Moet je nou boos worden op die jongens, die het vorig jaar lieten lopen? Ik bedoel uiteraard FC Twente en de tegenvallende prestaties afgelopen seizoen. Ik denk dat er in zo'n team op een gegeven ogenblik een lamlendigheid groeit, waar je niet tegenop kunt vechten. Het team van dit jaar, vocht zich vrijdagavond onder leiding van Woutje Brama, hartstikke dood. Ik heb staan juichen toen bekend werd dat Wout terugkwam. Wout is geen groot stylist, maar hij weet wat er moet gebeuren om een overwinning binnen te halen. Reuring maken, het publiek opzwepen, tijd rekken, vervelend doen. Het zal hem een rotzorg zijn, als de drie punten maar in Enschede blijven. En dat bleven ze. De keeper was goed, Twente had een beetje mazzel; een bal die binnenkant paal uit het doel terugkaatst.

En dan komen er allerlei mensen, die zeggen dat dat afgedwongen wordt. Ik zou niet weten hoe je binnenkant paal kunt afdwingen.

En laat die jongens van de Degradatierevu dan maar de gek met jou hebben, je maakt het op het veld wel waar. Die revu is de waanzin ten top. Een feestje ter gelegenheid van degradatie. Als het elders in het land zou gebeuren, zouden wij het niet begrijpen. Maar nu wel. Een soort nazorg van de fanatiekste supporters en via hen van alle FC-aanhangers. "Heb jij de degradatie al een plaatsje kunnen geven?" "Nog niet maar sinds de revu ben ik wel een heel eind."

En dan, vlak voor de pauze, komt de burgemeester het toneel op met zijn hond, volgens mij een langharige teckel "Dit is Didde.", begint hij, "Hij spoort drugs op en ik moet zeggen dat hij hier behoorlijk onrustig is, dus dat wordt iedereen fouilleren. Wilt u maar even in een rij gaan staan, van boven naar beneden?" Hij schijnt de volgende dag de stunt herhaald te hebben. En dan valt hij mij toch mee. Hij stelt zich kwetsbaar op en is geestig. Tegelijkertijd is hij vreselijk nadenkend en maakt niet de indruk gelukkig te zijn op de plek waar hij nu zit.

Hij is in geen geval de man van de transparante overheid, zoals toegezegd in het begin van zijn komst naar Enschede. Als er één ding niet gerealiseerd is, is dat het wel. Het was toen onderdeel van een nieuwe, gewenste bedrijfscultuur voor de gemeente. Je hoort er niks meer over. Niels van den Berg, de nieuwe loco burgemeester en vormgever van de nieuwe coalitie, krijgt zijn handen nog vol aan het omturnen van de bestuurs- en ambtenarencultuur. Een cultuur die vriendelijk is ten opzichte van een financieel probleem bij FC Twente ("Daar moeten we samen een oplossing voor vinden met behoud van onze vertrouwensrelatie met FC Twente.") en die honds is tegenover iemand die recht heeft op een uitkering ("Weet u wel hoeveel geld u deze maatschappij kost? Meer dan twee ton, terwijl daar geen productie tegenover staat?") Minachting van de burger. Bah.

Jan Visser