Afbeelding
Foto:

Is Diesel niet te oud?

ENSCHEDE - Laatst had ik een afspraak met hond Diesel en zijn baasjes. Diesel is een Teckel-reu van 13 jaar oud. De laatste vijf jaar was Diesel niet op de kliniek geweest voor enting of onderzoek.

Zijn baasjes waren erg bezorgd. Diesel werd oud, wilde niet meer met een balletje spelen en hij stonk fors uit zijn bek. Eigenlijk waren ze bang dat het niet meer lang goed zou gaan met Diesel en het einde was waarschijnlijk nabij. Wat kon je nou nog doen voor een hond van deze leeftijd. Ze verwachtten een euthanasie.

Het onderzoek
Ik keek Diesel diep in zijn bruine ogen. Ik zag een lieve enthousiaste senior hond, wat stijf en stram, maar in een behoorlijk goede conditie. Zeker als ik zijn leeftijd meenam in mijn beoordeling, was ik niet zo pessimistisch. Eerst maar eens onderzoeken! Diesel had een enorm slecht gebit met ontstekingen en tandsteen, wat de geur en het 'niet meer spelen met een balletje' verklaarde. Zijn rug was stijf en stram en ik hoorde een piepklein ruisje op zijn hart.

Behandelen?
Ik heb mijn conclusie aan de eigenaren verteld en geadviseerd om het gebit onder narcose te laten behandelen, langdurig veilige pijnstilling voor de rug te geven en voor de zekerheid nier-, eiwit en leverwaardes in het bloed te bepalen. Toen was het stil. De baasjes dachten dat deze hond van 13 jaren niet meer onder narcose kon. Laat staan dat zijn gebit uitgebreid behandeld kon worden. Dat hadden ze van meerdere mensen gehoord. Daarom waren ze zo bang dat het 'einde' van Diesel nabij was, en hadden ze een dierenartsbezoek steeds weer uitgesteld.

Uitleg
Ik heb deze lieve mensen uitgelegd dat niet de leeftijd maar de conditie en het wel of niet hebben van ziektes voor mij bepalend zijn of ik narcose geef en een behandeling uitvoer. Na een behandeling moet een hond nog een tijd goed en gezond kunnen leven.

Mooi herstel
Diesel is ondertussen behandeld aan zijn gebit. Hij heeft wel aangepaste narcose (infuus, extra veilige middelen en uitgebreide bewaking) gekregen i.v.m. zijn leeftijd en hartruisje. Laatst kwam hij op controle: dartelend, fris bekkie en met een blije baas. Deze vertelde dat Diesel wel 5 jaar jonger leek!!

Esther van Sprang, Dierenarts Dierenkliniek Enschede

De Dierenkliniek Enschede is gevestigd aan de Brinkstraat 234 en aan de Hengelosestraat 290 in Enschede. Kijk voor informatie en het maken van een afspraak op: www.dierenkliniekenschede.nl/