Afbeelding
Foto:

Bowls in Enschede

ENSCHEDE - Op 1 en 2 september 2018 organiseren Erik Kamphuis van Bowls Oldenzaal met Piet en Carla Mantel van Bowls Club WOODS het Internationaal Outdoor Bowls Toernooi op de buitenbaan van de Enschedese Bowls Vereniging aan de Geessinkweg 148a.

Bowls is een onbekende sport in Nederland maar in het Oosten zijn veel Bowls verenigingen, zoals in Enschede, Oldenzaal, Almelo, Wierden, Losser, Haaksbergen, Hengelo, Lochem en Hardenberg. De Internationale inbreng is van Duitsland met drie teams, Engeland, Jamaicanen die in Londen wonen met twee teams, Tsjechen, Belgen, een Turkse speler en een Hongaarse speelster. Nederland is vertegenwoordigd met twee teams en een paar spelers van de Enschedese Bowls Vereniging als aanvulling bij buitenlandse teams. Twee dagen wordt er gespeeld van 09.00 uur tot ongeveer 17.00 uur en elke wedstrijd duurt ongeveer 75 minuten. Er wordt gespeeld in Pairs (2 tegen 2) en Fours (4 tegen 4) en uiteraard zal de strijd spannend maar vooral sportief zijn.

Bowls
Het Bowls spel is de zomervariant op IJs curling, alleen wordt er niet geschoven, maar gerold met een Bowlsbal die aan één kant wat zwaarder is en bij het verminderen van de snelheid zal hij dus een curve gaan maken. Het is de bedoeling om over een lengte van 30 plus of min 5 meter bij de jack te komen. De jack is een klein balletje dat eerst gerold wordt op de gewenste lengte. De ene partij speelt liever kort in plaats van lang of net andersom. Wie het dichtst bij de jack komt scoort een shot (1 punt) en met meerdere eigen Bowls het dichtst bij de jack kunnen dus meer shots gescoord worden. Ook de tegenstander weg spelen met een snellere Bowl of de jack naar achteren meenemen behoort tot het spel. Dat is het spelletje wat gespeeld wordt en waar concentratie en de oog-handcoördinatie belangrijk zijn. Maar voor een goede Bowls speler is ook sportiviteit belangrijk. Als de tegenpartij gewoon beter is: accepteren.

Meedoen
Gezien de clubs in het Oosten zijn er mogelijkheden genoeg om een keer met deze sport in aanraking te komen. Kom eens kijken en schroom niet om iemand aan te schieten en vragen te stellen. Voor de kosten hoeft u het niet te laten, want het is een goedkope sport, alleen de aanschaf van Bowls ballen is prijzig maar die gaan gewoon 20 jaar of langer probleemloos mee.