Afbeelding
Foto:

Vervangen van de cv-ketel

TWENTE – Misschien niet iets waar u nu bij zomerse temperaturen over na wilt denken, het vervangen van de cv-ketel, maar beter te vroeg dan te laat.

Vroeger was het simpel; de cv was te oud en werd vervangen door een nieuwe ketel. Maar als de ketel nu al richting het eind van zijn levensduur gaat, wat dan te doen? Een nieuwe hr-ketel laten plaatsen is natuurlijk mogelijk, maar als u wilt verduurzamen of alvast voorbereid wilt zijn op de toekomst zonder aardgas dan is het belangrijk om nu al eens te kijken naar vervanging van de cv.

Lokale plannen
Voor woningen die nog gebouwd gaan worden, is aardgasloos al de norm en gemeenten ontwikkelen voor steeds meer gebieden plannen om bestaande woning van het gasnet los te koppelen. Voor dat u naar vervanging van de cv-ketel van uw woning gaat kijken is het dan ook verstandig te kijken naar de plannen die de gemeente heeft. Dat kan voorkomen dat u twee maal tot vervanging moet overgaan en dus ook twee maal de kosten heeft.

Duurzamere mogelijkheden
Een cv-ketel op aardgas kan vervangen worden door bijvoorbeeld een pelletketel. Deze is qua werking vergelijkbaar met een cv-ketel alleen de brandstof is anders. De pelletketel zorgt voor verwarming en warm water. De pelletketel neemt wel meer ruimte in dan een cv-ketel.

Warmtepomp
Ook een warmtepomp is een optie. Deze kan ook warmte en warm water leveren. Een zelfstandige warmtepomp, een warmtepomp alleen voor uw woning, is wel duurder dan een gewone cv-ketel, neemt meer ruimte in, kan geluidsoverlast geven en het elektriciteitsverbruik zal stijgen. In een goed geïsoleerde woning werkt een warmtepomp beter dan in een niet geïsoleerde woning. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de hybride warmtepomp. Bij veel vraag springt dan een cv-ketel bij, dus is niet geheel aardgasloos en er zijn twee installaties noodzakelijk.

Andere opties
Zonneboilers gebruiken zonlicht om water op te warmen. Het is een duurzame oplossing, maar met weinig zon is er een alternatief nodig. Vaak wordt een zonneboiler dan ook niet alleen, maar in combinatie met een cv-ketel gebruikt. Verder is er nog een elektrische ketel. Deze verwarmt met elektriciteit water voor tapwater en verwarming, maar is niet erg duurzaam.

Er zijn dus tal van opties en daarbij moet opgemerkt worden dat er meer mogelijk is dan de genoemde mogelijkheden. Wanneer u zich al wilt inlezen in de materie, de kosten en subsidiemogelijkheden zou u eens kunnen kijken op www.milieucentraal.nl of www.eigenhuis.nl.