Afbeelding
Foto:

Vlindervriendelijke tuinen

TWENTE - Elk jaar houdt De Vlinderstichting een telling van het aantal en soorten vlinders in tuinen in Nederland. Uit de laatste telling begin augustus bleek dat er veel minder vlinders zijn dan voorgaand jaar.

De droogte van dit jaar en daardoor het gebrek aan voedsel zijn factoren die meespelen in de grootte van de vlinderpopulatie. Vindt u deze insecten ook mooi om naar te kijken en wilt u dat er volgend jaar bij de telling weer meer zijn? Lees dan hoe u uw tuin vlindervriendelijk kunt inrichten.

Verwennerij
Vlinders naar uw tuin lokken is mogelijk door ervoor te zorgen dat er een lekker hapje op ze staat te wachten. Rottend fruit vinden ze heerlijk, maar ook van nectar van planten smullen ze. Bepaalde planten staan erom bekend dat ze vlinders aantrekken. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de Vlinderstruik, Winterheide, Herfstasters en Viburnum. Net zoals vlinders van de nectar van specifieke planten snoepen, eten ook rupsen het liefst het blad van bepaalde planten. Sommige geven de voorkeur aan brandnetels anderen weer aan gras.

Ideale omgeving
Ook variatie in de begroeiing van de tuin is belangrijk voor vlinders. Vlinders oriƫnteren zich namelijk aan de hand van planten, struiken en bomen. Door zowel hoge als lage planten in de tuin te planten verdwalen de vlinders niet en kunnen mannetjes en vrouwtjes elkaar ook vinden. Verder hebben vlinders ook voldoende zon nodig en houden ze van een plek in de luwte.

Overleven
Ook vlinders moeten de winter overleven. Hoe ze dat doen verschilt per soort. Er zijn soorten bij die overwinteren als eitje, maar anderen doen dat als rups, pop of vlinder. Geef vlinders dan ook in de winter een plekje in uw tuin. Snoeihout of droge, dode plantenresten zijn ideaal, dus wees niet te rigoureus bij het winterklaar maken van uw tuin.

Prooi
Meer vlinders in de tuin wordt niet alleen bereikt met zorgen voor een lekker hapje. Het is van net zo groot belang te voorkomen dat ze dood gaan doordat ze ten prooi vallen aan bijvoorbeeld vogels. Plaats daarom bijvoorbeeld geen waterbak voor vogels naast de Vlinderstruik. Bestrijdt ook de rupsen niet met chemicaliƫn, maar plant gewoon wat extra. Dan hebben de vlinders en u allebei voldoende.

Meer informatie
De Vlinderstichting organiseert niet alleen een jaarlijkse vlindertelling, maar kunnen u ook alles vertellen over de leefwijze van vlinders. Ga voor meer informatie dan ook naar www.vlinderstichting.nl.