FC Twente

Alle 12 politieke partijen hebben hun zienswijze kenbaar gemaakt op een voorgenomen besluit van het college: 2 jaar opschorting van de betaling van rente, aflossing en risicopremie door FC Twente. Daarbij heeft het college zich uitgesproken over de bereidheid om medewerking te verlenen aan een onderzoek over herstructurering van schulden van FC Twente. Dat komt in september op de agenda van de raad.

Elke politieke partij ziet het belang van FC Twente voor de gemeenten en voor de gehele regio. Aan de andere kant staat FC Twente ondanks alle steun van de gemeente, supporters en ondernemers er nog steeds financieel zeer zorgwekkend voor.

Ook de financiële situatie an de gemeente was de afgelopen jaren slecht en is nog steeds zeer slecht zoals ons door het college steeds wordt voorgehouden. De komende 4 jaar moet de gemeente meer dan 85 miljoen bezuinigen. Er worden maatregelen genomen die onze inwoners raken, zoals verhoging van gemeentelijke belastingen. De afgelopen jaren hebben onze inwoners vooral in het sociale domein de bezuinigingen hard gemerkt. Ouderen kregen minder uren huishoudelijke zorg. Van het geoormerkte armoedegeld bestemd voor kinderen, ging 5 ton naar de algemene middelenen. De mantelzorgwaardering wegbezuinigd, etc.

Nogmaals een aansprekende voetbalclub met mooie resultaten is een gigantisch reclamemiddel voor de regio. De onvoorwaardelijke steun van de supporters is zeer lovenswaardig en dat geld ook voor de steun van de ondernemers. Dat heeft gemaakt dat EnschedeAnders haar goedkeuring heeft gegeven aan eerst maar eens 1 jaar opschorting van de betaling van rente, aflossing en risicopremie, onder goedkeuring van de Europese Commissie. Dus er moet geen sprake zijn van staatssteun. De rest zien we in september zoals gezegd.

Wat ons het meeste heeft gestoord is de houding van FC Twente.

moet zich realiseren dat het geen vanzelfsprekendheid is dat de gemeente die zelf in financieel zwaar weer verkeert, maar keer op keer bij moet springen. Moreel is dit niet te verantwoorden. FC Twente heeft trouwens steeds gezegd: "Wij kunnen twee jaar overleven in de Jupiler League"... niet dus! FC Twente wist dat de belastingclaim eraan kwam en die is meegevallen. Het geld voor de voetbalmakelaar van Tadic was al lang binnengekomen en moet gewoon betaald worden.

Als de houding van FC Twente een lerende was geweest, dan hadden zij in plaats van het spelersbudget van 4,5 miljoen een spelersbudget van maximaal 3 miljoen in het leven geroepen. Ook dan ben je al een topclub in de eerste divisie. Die 1,5 miljoen had gebruikt kunnen worden om wel rente, aflossing en risicopremie te betalen. Wij vinden het jammer dat dit niet is bedacht. Dure spelers zijn niet altijd een garantie voor terugkeer in de eredivisie.

Ondertussen heeft FC Twente een begroting die in de eerste divisie drie keer zo hoog is dan die van de concurrentie. Dat leidt inmiddels wel tot gemor bij andere clubs.

Al met al is het bedrag van 25,4 miljoen al overschreden. Tot nu toe was er tot 1 juli 2018 een aflossingsvrije periode toegestaan. Kosten (natte vinger) ongeveer 3 miljoen. Daar komt nu nog eens bovenop, twee jaar opschorting van de betaling van rente, aflossing en risicopremie. Kosten goed 4 miljoen. Betaling moet wel weer op termijn worden betaald. Opgeteld zit de gemeente er al lang voor 32 miljoen in. Nooit vergeten: gemeenschapsgeld!

Dat de gemeente geld tegemoet kan zien van FC Twente bij transferopbrengsten boven de 4 miljoen is eigenlijk een lachertje. Wij schreven in onze zienswijze dat de kans op grote transfers klein is. De dure spelers zijn al weg en alles onder de 4 miljoen gaat naar de ondernemers.

Voor de raad ontbreekt nog essentiële informatie om straks in september de goede besluiten over herstructurering van de schulden te kunnen nemen. Wij vinden dat FC Twente in verband met ons voorgenomen besluit tot een langjarige (10 jaar) financiële planning moet komen, waaruit blijkt dat de club nu wel een gezonde onderneming kan zijn. Ook op het niveau van de eerste divisie. Daarnaast moeten er financiële kwartaaloverzichten komen door een onafhankelijke accountant. Hier hebben we in 2015 ook al om gevraagd.

Omdat veel informatie onder de vertrouwelijkheid valt en er soms veel moeite moet worden gedaan om gevraagde informatie als raaedslid te kunnen ontvangen, blijft het op sommige punten lastig communiceren....

: we blijven nog wel even bezig.

Ik wens u een fijne zomer. En mocht u weggaan: kom gezond terug.

Margriet VIsser
EnschedeAnders