Afbeelding
Foto: Mariska De Wildt

Enschede zet de bloemetjes buiten!

ENSCHEDE - Het is een grote ergernis van veel inwoners: de rommel die naast de verzamelcontainers wordt geplaatst in plaats van in de container. Daarom plaatsten gemeente Enschede en Twente Milieu op zes locaties in de stad kleine tuintjes. De tuintjes met kunstgras en bloemen moet de rommel tegengaan.

In Enschede worden de tuintjes getest op zes locaties: bij de milieupleinen aan de Zonstraat, Burgemeester van Veenlaan en de Schoolstraat en bij de ondergrondse restafvalcontainers aan de Thomas de Keyserstraat, Bokhorstlanden en de 2e Bothofdwarsweg.

Gezellig
De reacties van omwonenden zijn positief. "Ik vind het heel gezellig staan", zegt een jonge buurtbewoonster bij de Thomas de Keyserstraat. Ook bij winkelcentrum Boswinkel zijn de mensen blij. "Ik vind het goed dat hier wat aan gedaan wordt. Het is ontzettend jammer dat er zoveel afval naast de containers wordt gezet. Deze bloemen zien er heel leuk uit, hopelijk blijft dat zo!", aldus een voorbijganger.

Bloemenzaadjes
Omdat bloemetjes niet alleen buiten gezellig zijn, maar ook binnen, delen de afvalcoaches van Twente Milieu de komende week flyers met een zakje bloemenzaadjes uit aan omwonenden en voorbijgangers. Daarbij vertellen zij over deze proef en over waar inwoners hun (grove) afval kunnen laten.

Bewezen methode
Nicolette Hoogeveen, projectleider gemeente Enschede: "De methode met kunstgras en bloemen heeft zich eerder al bewezen in de gemeenten Rotterdam en Oss. In Rotterdam ziet de gemeente op plekken waar de tuintjes geplaatst zijn bijna 80% minder bijplaatsingen. Die resultaten hopen we natuurlijk ook in Enschede te realiseren, want wie wil er nu niet in een schone buurt wonen?"

Voorkomen
Wilt u niet uw afval bij de container plaatsen, maar u weet niet waar u ermee naartoe moet? Kijk dan op www.twentemilieu.nl. U vindt daar alle informatie over bijvoorbeeld afvalbrengpunten of het laten ophalen van grofvuil door Twente Milieu.