Afbeelding
Foto:

Hardere aanpak van
drugsgebruik in binnenstad

ENSCHEDE - De gemeente Enschede neemt aanvullende maatregelen om de drugsoverlast in het centrum verder terug te dringen. Sinds afgelopen vrijdag is een nieuw drugsgebruiksverbod van kracht voor de Noorderhagen, het Wilminkplein en het Boerenkerkhof.

De afgelopen jaren was met name het Wilminkplein en de directe omgeving vaker in het nieuws qua overlast. Het plein bleek een populaire hangplek voor mensen die genieten van een jointje. Dit trok dan weer straat-drugsdealers aan die hun handel bedreven op de straathoeken in de directe omgeving, ook tot groot ongenoegen van de legale coffeeshops in dit gebied. Eerder probeerde de gemeente al door middel van cameratoezicht, samenscholingsverboden en een pleinbeheerder een deuk te maken in de overlast. Vaak werd er dan korte tijd politie ingezet voor handhaving, maar een permanente oplossing was het zeker niet. De aanhoudende klachten van passanten en ondernemers in dit gebied maakten duidelijk dat een sterkere maatregel noodzakelijk was. Of de nieuwe maatregel wél gaat werken moet de tijd leren.

Het verbod
Afgelopen vrijdag ging het verbod in. Het gebruik van soft- en harddrugs in de openbare ruimte is nu niet meer toegestaan. De gemeente hoopt daarmee de drugsgerelateerde overlast en criminaliteit beter te kunnen bestrijden. Het drugsgebruiksverbod betreft grofweg het gebied in de omgeving van het Wilminkplein, de Noorderhagen en het Boerenkerkhof.

Handhaving
Met de invoering het gebruiksverbod zijn ook voorbereidende handelingen (zoals bijvoorbeeld het draaien van een joint) effectiever te bestrijden. Politie en pleinbeveiligers hoeven zich niet meer te beperken tot het aanspreken van personen. Zij kunnen vanaf 27 juli ook handhavend optreden omdat drugsgebruik in het gebied, inbreuk maakt op de openbare orde. "We hebben gemerkt dat bezoekers, bewoners en ondernemers in het gebied hinder, overlast en een gevoel van onveiligheid ervaren", aldus burgemeester Onno van Veldhuizen. "Eerdere maatregelen hebben de overlast wel verminderd, maar een volgende stap is nodig om het gebied voor iedereen weer aantrekkelijk te maken".