Afbeelding
Foto:

Van modelauto tot alle jaarboeken: Gerard is gek op Ferrari

TWENTE - Gerard Heuker of Hoek is al jaren fervent verzamelaar van autobladen, boeken en modelauto's, met name op het gebied van Ferarri. Ook heeft hij de complete verzameling van het blad Autovisie. Gerard gaf de Hartkranten een exclusief kijkje in zijn inmiddels zeer grote en diverse verzameling.

Als Gerard over zijn verzameling begint te praten zie je gelijk zijn ogen oplichten. Wat begon met het spelen met auto's als kind is uitgegroeid tot een verzamelwoede. Toen hij ongeveer zestien was, is hij begonnen met zijn autoverzameling. "Iemand in mijn klas had toen al een klassieke auto en via hem ben ik toen met dat wereldje in contact gekomen." Gerards liefde voor auto's en dan met name voor klassieke auto's en Ferrari's heeft geleid tot een diverse verzameling. "Het hele verhaal achter Ferrari, de mythe en de oude raceverhalen van vroeger fascineren me."

De verzameling
Gerard begint vol trots aan zijn rondleiding door zijn verzameling die verspreid is over meerdere kamers. De vitrinekasten staan vol met ruim 400 diverse modelauto's op schaal 1:18, voornamelijk Ferrari-modellen. Het meest speciaal voor hem is een uniek model van Ferrari waar er destijds maar 125 van zijn gemaakt. Naast modelauto's verzamelt Gerard ook diverse autobrochures, -boeken en -bladen. Zijn collectie jaarboeken van Ferrari staat tentoongesteld op een plank. Ook zijn diverse planken aan de muur volledig gevuld met allerlei autobladen over allerlei klassieke en auto's en over Ferrari. Daarnaast heeft Gerard een verzameling van het blad Autovisie waar hij al sinds de jaren zeventig op is geabonneerd. Hij opent een inbouwkast die tot de nok gevuld is met wel ongeveer 1500 exemplaren van het blad. Gerard wilde altijd al heel graag zijn verzameling van dit blad compleet maken en dat is hem gelukt. "Ik zag ineens een advertentie in de Autovisie staan van iemand die zijn Autovisie bladen vanaf het eerste nummer aanbood. Diegene bleek gewoon in Hengelo te wonen!" Vanaf 1956 heeft Gerard nu elk nummer en daarmee is de collectie dan ook compleet.

De beurzen af
Gerard is nog regelmatig op beurzen te vinden op zoek naar nieuwe pareltjes, met name op het gebied van autobladen. Zo bezoekt hij regelmatig de miniatuurautobeurs in Houten en ook gaat hij jaarlijks naar de oldtimerbeurs, de Techno Classica in Essen. Op de laatstgenoemde beurs komt Gerard al vanaf het begin, inmiddels al meer dan twintig jaar. Momenteel is Gerard op zoek naar de clubbladen van de Ferrariclub uit Duitsland, "Er is haast niet meer aan te komen", zegt Gerard spijtig. Als iemand hem nog aan clubbladen van de Ferrariclub uit Duitsland kan helpen, houdt Gerard zich van harte aanbevolen. Op internet speurt hij ook regelmatig naar schatten op autogebied. Zo heeft hij laatst via Ebay een Ferrarimagazine uit Japan bemachtigd. Daarnaast maakt Gerard ook deel uit van de Ferrariclub als begunstiger. Begunstigers zijn liefhebbers van Ferrari die er zelf geen hebben maar wel deel van de Ferrariclub willen uitmaken. Gerard ontvangt vier keer per jaar het clubblad en ook organiseert de Ferrariclub af en toe leuke activiteiten. Zo heeft Gerard laatst samen andere begunstigers formule 1 gekeken bij een Hilversumse Ferrari dealer.

Een mooie ervaring
Gerards mooiste ervaring met een Ferrari was toch wel toen hij met een kennis die een Ferrari had en nog acht Ferraribezitters mee mocht naar Italiƫ. Hier hebben zij de start van de Mille Miglia gezien in Brescia en als kers op de taart kregen zij een rondleiding in de Ferrarifabriek. Als Gerard zelf een Ferrari zou kunnen kopen, zou hij voor een 430 Spider gaan, maar dit heeft hij zich helaas nooit kunnen veroorloven. Dit mag echter de pret niet drukken, Gerard is helemaal in zijn nopjes met zijn verzameling en ook met de mooie ervaringen met Ferrari uit het verleden.

Afbeelding