Afbeelding
Foto:

Nog groot risico op wateroverlast

ENSCHEDE - Woningen in Enschede lopen nog een relatief groot risico op wateroverlast bij extreme hoosbuien. Dit blijkt uit het nieuwe Blue Label-onderzoek van Achmea, Royal Haskoning en Nelen & Schuurmans. Ruim 46 procent van de Enschedese huishoudens zou een risico lopen.

Het onderzoek keek naar de kwetsbaarheid van woningen bij zeer hevige regenval in korte tijd. Door klimaatverandering komen extreme pieken steeds vaker voor. Naast aanhoudende droogte kunnen ook zeer felle buien in een korte periode voor grote overlast zorgen. Het onderzoek keek naar 8 miljoen panden in Nederland, waarbij de uitkomsten met name voor gemeenten en andere beleidsmakers relevant zijn. Later dit jaar willen de onderzoekers ook voor consumenten de resultaten toegankelijk maken.

Risico's
Met name in Zuid-Limburg is de kans op overlast groot, maar ook Enschede schiet eruit als een plek met zeer hoge risico's. De afgelopen jaren was dit al vaker zichtbaar. Zo kampte de binnenstad vaker met wateroverlast op piekmomenten, waarbij af en toe zelfs bewoners met een rubberboot door de stad konden varen. Om in ieder geval dit soort excessen aan banden te leggen worden momenteel extra maatregelen genomen aan de Oldenzaalsestraat. Hier komen dan boven- en ondergrondse bergingen om water op te vangen.

Problemen
Ook op andere plekken in de stad ontstond overlast de afgelopen jaren, zo klaagden ook bewoners van Enschede Noord de afgelopen jaren steeds vaker over overlast zoals ondergelopen kelders. De gemeente kondigde eerder al aan dat hiervoor ook maatregelen genomen worden dit jaar en volgend jaar. Zo komt er drainage in grindbakken, wat moet zorgen voor een betere opvang en verwerking van hemelwater tijdens piekmomenten.

Ook de inwoners
Ook inwoners van Enschede zelf kunnen - moeten - zelf wat doen tegen wateroverlast. Zo is de grote verstening van tuinen ook een factor in deze overlast. Het zou helpen als meer mensen kiezen voor een groene tuin, zodat water beter afgevoerd kan worden.