Afbeelding
Foto:

Werk aan Lonnekermeer

TWENTE - Landschap Overijssel is op 16 juli gestart met de uitvoering van een deel van de Natura 2000-herstelmaatregelen in het Lonnekermeer. De werkzaamheden duren naar verwachting tot het eind van het jaar.

Doelen van de maatregelen zijn: een betere waterhuishouding, een hogere waterkwaliteit en een vitaal heidelandschap creëren. De vele bijzondere planten en dieren in het gebied, zoals de gevlekte witsnuitlibel, varen hier wel bij. Tijdens het werk in het Lonnekermeer is het gebied om veiligheidsredenen niet steeds overal toegankelijk. Voor wandelaars zijn twee alternatieve routes beschikbaar. Meer informatie en een tijdelijke wandelkaart hangen bij de bestaande informatiepunten in het gebied. De kaart kan ook afgehaald worden in Bezoekerscentrum Koetshuis Hof Espelo (Weerseloseweg 259, Enschede) en is te downloaden via www.landschapoverijssel.nl/lonnekermeer. Hier is ook meer (achtergrond)informatie over het Natura 2000-project te vinden.

Wat gebeurt er?
De Natura 2000-maatregelen die Landschap Overijssel in opdracht van de provincie Overijssel in en rond het Lonnekermeer uitvoert, zijn gericht op de bescherming van specifieke flora en fauna én van stikstofgevoelige natuur. De vergunningen zijn in januari 2018 verleend. Het gaat om het verwijderen van bomen en struiken op de oevers van het Groot en het Klein Lonnekermeer en het Gibraltarven, het verwijderen van slib, het dempen en minder diep maken van sloten, het kappen van bos voor ontwikkeling heide, het kappen en vervangen van 'productiebos' (douglassparren) door loofbomen en het plaggen van voormalige weilanden voor ontwikkeling kruidenrijk grasland. Aannemersbedrijf Gerwers dat het werk uitvoert, gaat zorgvuldig om met alle kwetsbare planten en dieren in het Lonnekermeer. Belangstellenden kunnen op 31 augustus (om 19.00 uur) mee met een speciale excursie langs alle uitvoeringslocaties. Aanmelden voor dit 'kijkje in de keuken' kan via info@landschapoverijssel.nl o.v.v. 'excursie Lonnekermeer'.