Afbeelding
Foto:

Internationale Social Inclusion Games in Enschede

ENSCHEDE - De Social Inclusion Games (SIG) komen deze zomer naar Nederland. Meer dan 1500 deelnemers, uitgenodigd via zorg-, welzijns- en opvangorganisaties uit heel Europa, reizen eind juli af naar de speelstad Enschede.

De Social Inclusion Games, die worden gehouden van 29 juli tot en met 4 augustus, is een internationaal en uniek sportevenement waaraan mensen uit 15 landen meedoen. Sportcampus Het Diekman is de beoogde locatie. Gedurende de week is er een side programma voor zorgprofessionals, beleidsmedewerkers, bestuurders en andere geïnteresseerden om kennis te maken met verschillende methodieken omtrent inclusie, sport en gezondheid.

Iedereen doet mee
De SIG zijn een soort Olympische Spelen voor kwetsbare mensen. Deelnemers zijn cliënten van de maatschappelijke opvang, vrouwenopvang, sociale verslavingszorg en GGZ. "Enschede ondersteunt dit waardevolle evenement van harte", aldus sportwethouder Jurgen van Houdt. "De gemeente gelooft in een inclusieve samenleving waarin iedereen meedoet en ertoe doet. We sluiten geen mensen uit. Enschede is van en voor ons allemaal. Sport verbroedert en biedt voor ons allen kansen om onze talenten te laten zien. We hopen van harte dat veel inwoners en organisaties net als bij het EK vrouwenvoetbal hier hun schouders onder zetten en hun maatschappelijke betrokkenheid tonen om het samen tot een groot succes te maken."

Europese subsidie
De Stichting Social Inclusion Games Nederland is organisator. Voorzitter Bert Deliën: "Dankzij een Europese subsidie van € 500.000 kunnen wij dit prachtige evenement samen met sportstad Enschede neerzetten. In overleg met de gemeente is gekozen voor sportcampus Het Diekman. Een prima bereikbare locatie met heel goede faciliteiten. De deelnemers zullen meedoen met diverse sporten zoals voetbal, softbal en volleybal. Dat is allemaal op Het Diekman beschikbaar."

In 2009 zijn de SIG in Denemarken georganiseerd. In 2010 was Enschede ook al speelstad. Berlijn heeft aangekondigd in 2020 de spelen te willen organiseren.