Afbeelding
Foto:

Enschede strijdt tegen
klimaatverandering

ENSCHEDE - Het klimaat verandert en ook de stad Enschede moet mee veranderen. De gemeente is druk bezig met het nemen van aanvullende maatregelen om in te spelen op de huidige ontwikkelingen en de verwachte toekomstige situatie.

De afgelopen drie maanden zien we record hitte in Nederland, waardoor het even ver weg lijkt: wateroverlast. Toch komt ook dit steeds vaker voor. We zien vaak meer extremen op dit moment: langere droogte en temperatuurrecords, maar ook juist korte en zeer hevige regenval waardoor overlast kan ontstaan. Met name deze piekmomenten zijn een uitdaging; het oude rioolstelsel is immers niet berekend op extreme regenval in een zeer korte periode.

Oldenzaalsestraat
De afgelopen jaren was dit groeiende probleem onder meer zichtbaar bij de Oldenzaalsestraat, het gedeelte bij de binnenstad. Hier ontstond de afgelopen jaren vaker overlast door hevige regenbuien die niet opgevangen konden worden door het riool. Vanwege deze overlast heeft de gemeente besloten om een waterberging aan te laten leggen evenals zogenaamde wadi's. Deze week zijn de werkzaamheden hiervoor begonnen.Vitens verwacht de werkzaamheden begin 2019 af te ronden. Rond oktober moet dit al dusdanig vergevorderd zijn dat de gemeente kan beginnen met de aanleg van de waterberging. Omwonenden worden nog uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst medio september. De berging heeft als doel om het overtollige water bij piekmomenten op te vangen zodat dit later gecontroleerd afgevoerd kan worden.

Grote klus
Om het water goed op te vangen moeten drie transportleidingen van Vitens verlegd worden door de omliggende straten. Hiervoor wordt ook een ondergrondse boor ingezet. Gedurende deze bouwperiode kunnen omwonenden en winkeliers hinder ondervinden. Zo moet voor de werkzaamheden divers zwaar materieel ingezet worden en bij de punten waar de boor de grond in gaat en weer omhoog komt zal dit zorgen voor wat drukte. Ook moeten omwonenden rekening houden met wat problemen met de watertoevoer.