Natuurlijker beheer van groen in bermen

HAAKSBERGEN - De gemeente Haaksbergen hecht een grote waarde aan biodiversiteit en de mooie natuur in de gemeente. Hiervoor is ook divers beleid geformuleerd. Ook de inwoners spelen hierin een belangrijke rol.

Haaksbergen heeft een groot aantal wegbermen die de gemeente graag zo natuurlijk mogelijk wil beheren. Want dit is belangrijk om onder meer de bijen- en vlinderstand op peil te houden. Voor een duurzaam en insectvriendelijk bermbeheer heeft de gemeente duidelijke richtlijnen opgesteld. Voor een bloemrijk bijenlandschap moeten de verschillende beheeractiviteiten goed op elkaar afgestemd worden. Bewoners van het buitengebied kunnen daarbij helpen. De gemeente snapt dat inwoners de strook voor hun woning of tuin het hele jaar door strak willen houden, maar ziet graag dat ze de bermen langs weilanden, akkers, houtwallen of bomenrijen met rust laten. Dat is de verantwoordelijkheid van de gemeente én het is beter voor de bijen.

Zo laat mogelijk
Aanleiding voor het opstellen van beheerrichtlijnen was de Wet natuurbescherming. Deze richtlijnen zijn tot stand gekomen in overleg met de imkers, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, IVN, Natuur & Milieu Haaksbergen en LTO. Kort samengevat wordt, langs verharde buitenwegen in mei en juli, de eerste meter naast de weg gemaaid. Én, uit oogpunt van verkeersveiligheid, alle uitzichthoeken. Het maaisel wordt meteen afgevoerd. Zo laat mogelijk in het seizoen, ongeveer vanaf september, wordt dan de volledige berm gemaaid.