Afbeelding
Foto:

Verborgen kattenleed

ENSCHEDE - Vandaag kwam Harry met zijn baasjes op visite. Harry is een Maine Coon van 13 jaar oud. Groot mooi en statig. Zijn baasjes zijn enorm geschrokken toen hij vanochtend overal tegen aan liep en ze hebben meteen gebeld.

Ik laat Harry op de grond lopen in de kattenkamer. Het eerste stukje gaat goed totdat hij tegen de poot van de tafel botst. Beduusd kijkt hij mij met grote zwarte pupillen aan. Bij mij gaan de alarmbellen rinkelen. Dit is een spoedgeval! Harry heeft hoge bloeddruk en door deze hoge bloeddruk laat zijn netvlies los en kan hij weinig meer zien. Ik heb Harry onderzocht: hij had een bloeddruk van 220 mm Hg. Zijn netvlies was op meerdere plekken losgelaten en er waren bloedingen in het oog aanwezig. Harry's bloed is onderzocht. Gelukkig waren nier en schildklierfunctie nog goed.

Vroege diagnose
Harry heb ik bloeddrukverlagers voorgeschreven. Deze werken redelijk goed voor hem. Zijn bloeddruk is nog licht verhoogd, maar hij is weer happy. Zijn baasjes denken dat hij nog een beetje kan zien, maar goed wordt het nooit meer. Toch redt Harry, die alleen binnenshuis leeft, zich goed. Hoge bloeddruk komt vaak voor bij senior katten (>10 jaar). Het is een sluipmoordenaar die veel kapot maakt: ogen zoals bij Harry, maar ook hart en nieren. Daarnaast voelt een kat zich slecht en heeft hoofdpijn. Deze laatste 2 klachten zijn natuurlijk slecht vast te stellen bij een kat. We adviseren dan ook oudere katten (>10 jaar) jaarlijks de bloeddruk te laten meten, urine te controleren en eventueel bloedonderzoek. Vroege diagnose voorkomt veel leed!

Esther van Sprang
Dierenarts Dierenkliniek Enschede