Afbeelding
Foto:

Enschede onderzoekt
gevolgen verdere digitalisering

ENSCHEDE - De gemeente Enschede is begonnen met het onderzoeken van de gevolgen van digitalisering. De gemeente raadpleegt hiervoor - met een zekere mate van ironie - onder meer het eigen internetpanel. Het onderzoek in opdracht van de eigen Rekenkamer moet kijken naar de huidige stand van zaken en verbeterpunten.

De maatschappij is steeds digitaler aan het worden en ook de Nederlandse gemeenten gaan mee in deze ontwikkeling. Steeds meer zaken kunnen digitaal geregeld worden, maar ook meer en meer zaken MOETEN digitaal geregeld worden. Hoewel de meeste Enschedeërs best digivaardig zijn, vormt de digitalisering voor sommigen toch een grote belemmering. Bijvoorbeeld voor ouderen die weinig ervaring hebben met computers, personen met een beperking, laaggeletterden en anderen. Dan is bijvoorbeeld het online maken van een afspraak voor een nieuwe identiteitskaart al snel een brug te ver.

Breed communiceren
De gemeente stelde de afgelopen jaren steeds meer digitale kanalen beschikbaar om met de gemeente in contact te komen. Laagdrempeligheid is hierbij het toverwoord. Inwoners kunnen natuurlijk via de gemeentelijke website of telefoon contact opnemen, maar ook Facebook, Twitter, WhatsApp en andere media worden steeds vaker gebruikt voor gemeentelijk contact.

Ervaringen
De gemeente wil met het onderzoek graag in kaart brengen wat goed gaat, maar vooral ook wat juist beter zou kunnen. De relatief nieuwe communicatiemiddelen zijn immers ook voor de gemeente even wennen. Zo is de verwachting bij veel social media dat een gemeente snel moet reageren, óók buiten kantoortijden. En hoe zorg je voor een goede balans tussen informatieverstrekking en privacy, bij complexere vragen via deze nieuwe kanalen? De gemeente wil ook graag dat de invullers van de enquete actief nadenken over hun omgeving. Kennen zij mensen die in de problemen kwamen doordat ze digitale brieven van de overheid misten? Kennen ze mensen die geen internet hebben? Komt dit veel voor in hun kennissenkring? Zo hoopt de gemeente een zo breed mogelijk beeld te krijgen van de knelpunten.