Afbeelding
Foto:

Minder leegstand kantoren

ENSCHEDE - De economie trekt weer aan, zo zien we ook terug in de Enschedese en landelijke leegstand. Tijdens de economische crisis kwamen veel panden leeg te staan. Nu alles weer in een stijgende lijn zit, vinden ook veel leegstaande panden weer nieuwe huurders.

Op dit moment staat ruwweg 5,5 miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg; een daling van ruim 200.000 vierkante meter ten opzichte van vorig jaar. Er is weer groeiende vraag naar kantoorruimte, waarbij met name in de grote steden veel ontwikkeling is. Ook in Enschede zien we de afgelopen tijd dat leegstaande panden weer vaker een nieuwe huurder of zelfs een compleet nieuwe bestemming krijgen. Jarenlang was het huren of verbouwen van leegstaande kantoren niet economisch aantrekkelijk, nu zien ontwikkelaars er weer brood in. Zo krijgt ook het markante voormalige ABN-AMRO kantoor (concept op foto) eindelijk een nieuwe invulling met appartementen na jaren uitstel; ontwikkelen was niet economisch rendabel. Ook zal het voormalige postkantoor omgetoverd worden tot een nieuwe bioscoop die eind volgend jaar open moet gaan.

Prioriteit
Het terugdringen van leegstand in winkel- en kantoorpanden was voor veel gemeenten een belangrijke prioriteit de afgelopen tijd. Leegstand zorgt namelijk voor een deprimerende aanblik die niet uitnodigt om een centrum te bezoeken. Leuke initiatieven zoals tijdelijke pop-up stores of creatieve initiatieven dragen in ieder geval bij aan het gevoel van levendigheid en nodigen uit tot een bezoek.