Afbeelding
Foto:

"Depressie overwinnen is mijn allergrootste succes"

TWENTE - Succesvol zijn, wat is dat eigenlijk? Een hoge functie en een Porsche voor de deur? Deze sterke Twentenaren laten zien dat succes vele vormen kent. In deze serie delen zij dan ook hun verhaal waarin zij ieder op hun eigen manier hun weg naar succes vinden of gevonden hebben. Zij laten zich niet in een hokje duwen maar bepalen zelf hoe zij succesvol zijn. Zina (28) doet dit keer haar verhaal.

De charmante persoonlijkheid van de kleurrijke Zina kan je simpelweg niet ontgaan als je haar ontmoet. Zina heeft een leuke baan als maatschappelijk werkster en woont sinds vorig jaar samen met haar vriend, het leven lacht haar toe. Dit is in het verleden echter heel anders geweest. Zina's kleurrijke persoon werd jaren geteisterd door de grauwheid van depressies.

Lijstjes
Door haar gevoeligheid en opeenstapelingen van heftige gebeurtenissen kwam Zina drie keer in een depressie terecht. De eerste keer was toen ze 15 was.Toen ze nog in Limburg woonde, is ze op haar middelbare school twee jaar lang erg gepest. "Schelden, boterhammen naar je gooien, alles wat je onder pesten zou kunnen scharen hebben ze toen wel gedaan. Ik at niet meer, sliep nauwelijks en wilde niet meer naar school." Zina ging toen naar een coach die haar weerbaarder maakte en dat hielp haar er bovenop. "Ik moest een lijstje maken met tien dingen die ik leuk vind aan mezelf en dat op de spiegel plakken zodat ik er elke dag naar keek. Op een gegeven moment ga je het ook geloven." Lijstjes helpen Zina als ze zich niet zo goed voelt. "Dan som ik bijvoorbeeld op waar ik dankbaar voor ben."

Op Twente oan
Rond haar 19e kreeg Zina een terugval. Omdat haar geboortedorp toch wel de plek is waar ze zo heftig is gepest, is ze rond die tijd opnieuw begonnen en gaan studeren in Twente. Ze kende er al wat mensen en tijdens haar studie leerde ze er steeds meer kennen, het ging goed. Toen echter haar relatie slecht ging, ze zich overwerkte op stage en er heftige gebeurtenissen plaatsvonden in de familiesfeer, viel ze terug. Zina belandde uiteindelijk bij een psychologe die haar begreep en hielp met de behandeling van onverwerkte trauma's. Hierdoor en doordat ze privé in rustiger vaarwater kwam, viel alles langzaam op zijn plek. "Ik blijf die gevoeligheid houden maar ik herken sneller als het niet goed gaat en dan kan ik daar actie op ondernemen." Zina is er trots op dat ze 'still standing' is en dat ze haar depressies heeft overwonnen. "Ik ben tevreden met hoe het nu gaat, gelukkig zijn is voor mij succesvol zijn."