Poldercollege

Enschede heeft een nieuw college, bestaande uit wethouders van BurgerBelangen Enschede, VVD, PvdA, ChristenUnie en D66. Formateur Niels van den Berg heeft na ruim 100 dagen een krachttoer verricht en de 5 partijen in het keurslijf van de samenwerking gekregen. Het is typisch een poldercollege geworden, zoals het vorige college, maar met de PvdA in plaats van het CDA. Opvallend blijft die afwezigheid van CDA en van de SP.
Een ieder heeft concessies moeten doen en een ieder heeft wat van zijn gading gekregen. De rekening is wel voor de burger; de onroerendgoedbelasting gaat omhoog en er wordt bezuinigd op onder meer gemeentelijke subsidies. Het zwembad De Brug in Glanerbrug blijft gesloten, weg verkiezingsbelofte van BBE en de PvdA, de Usseler Es wordt alleen aan de westkant bebouwd en er komen drie plekken voor windmolens aan de westkant van Enschede: Grolsch, Boeldershoek en de Marssteden met mogelijk overlast voor Usselo en Boekelo.

Afgelopen maandagavond werd het nieuwe college en het nieuwe coalitie-akkoord gepresenteerd door de zes kandidaat-wethouders onder leiding van Niels van den Berg. De feitelijke installatie van dit volledig mannelijk gezelschap gebeurt maandag 17 juli a.s. Dan moet blijken op hoeveel steun vanuit de raad, dit college kan rekenen. Het 30 pagina's tellende akkoord heet "Trots, lef, bouwen, kansrijk Enschede" en is speels vormgegeven met onder meer een rouwrand rond de portretten van de nieuwe wethouders. De burgemeester ontbreekt in de portrettengalerij, maar die ontbreekt ook in de portefeuilleverdeling.
Het akkoord is een mengsel van zeer serieuze voorstellen met ook met zeer creatieve ideeën. Wat dacht u van zondagopenstelling vanaf 1 uur behalve op christelijke feestdagen, aangevuld met een meldpunt voor discriminatie in verband met zondagopenstelling? Of de VVD die er voor gaat zorgen dat de bevolking toeneemt tot meer dan 170.000 inwoners?

De algemene conclusie is dat D66 de winnaar is van de collegeformatie. Individueel winnaar is Niels geworden, die het onmogelijke heeft gepresteerd en de kikkers in de kruiwagen heeft gehouden. Een aantal problemen is niet opgelost. Onduidelijkheid over de financiële positie van de gemeente blijft bestaan. De parkeertarieven worden verhoogd, terwijl Enschede al tot de duurste steden op dat gebied behoort. Er staat een aantal open deuren in het akkoord, waar je geen brood van lust. Ik noem er 1: "Enschede is onderdeel van de rest van de wereld." En dat klopt dus niet. Enschede is Enschede en de rest van de wereld is de rest van de wereld.

Jan Visser