Afbeelding
Foto:

Jeugdwerkloosheid op laagste niveau sinds 2008

TWENTE - De afgelopen 8 maanden was de jeugdwerkloosheid al lager dan het laagste punt voor het begin van de economische crisis, deze begon in 2008. Niet eerder deze eeuw waren er zo veel jongeren (15 tot 25 jaar) aan het werk! En van degene die momenteel niet werken volgt driekwart wel een opleiding.

In het eerste kwartaal van 2018 telde Nederland 104.000 werkloze jongeren, dat is 7.2% van de gehele doelgroep. Ter vergelijking: tijdens de economische crisis in 2008 lag dit cijfer op 8.5% Nederland doet het dan ook goed in vergelijking met de werkloosheid onder jongeren in andere landen. Alleen Duitsland en Tsjechie scoren nog beter als het gaat om de aanpak van jeugdwerkloosheid. Werkloze jongeren zijn veelal druk met een opleiding en op zoek naar een bijbaan. Onder scholieren lag het werkloosheidspercentage op 8.5%. Ook dit cijfer is gedaald ten opzichte van 2008 toen de economische crisis uitbrak. Van de jongeren die geen beroepsopleiding volgen lag het werkloosheidspercentage het eerste kwartaal iets lager met 6.1%.

Betere afstemming
Ook in Twente wordt actief gewerkt aan de bestrijding van jeugdwerkloosheid, en met succes. De provincie Overijssel en de Twentse gemeenten werken samen met onder andere het UWV, de ROC's en andere instanties om jongeren aan een geschikte baan te helpen. Met het 1.000 jongerenplan dat werd opgestart in 2010 wordt getracht om voor zo veel mogelijk jongeren een baan te vinden. Er kwamen subsidies beschikbaar voor werkgevers die jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt willen aannemen, en er is veel begeleiding. Deze begeleiding is zowel individueel als in de vorm van een geschikte opleiding voor jongeren. Hierbij wordt gekeken naar wat iemand kan, en wat toekomstperspectief biedt. Zo is er in Twente groeiende vraag naar concreet technisch geschoold personeel, wat toe zal nemen de komende jaren. Deze aanpak bleek succesvol in Twente en is ook overgenomen door andere regio's.