Afbeelding
Foto:

Aveleijn ontvangt Zilveren Prokkel voor ontmoetingen

ENSCHEDE - Aveleijn heeft afgelopen vrijdag in Utrecht de Zilveren Prokkel ontvangen. De Gouden en Zilveren Prokkels zijn prijzen voor initiatieven die leiden tot een ontmoeting tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking.

Aveleijn heeft de prijs ontvangen in de categorie 'Prokkelen in de samenleving' met de Prokkel 'Prokkeldag 2018 in Enschede'. In samenwerking met de cliënten heeft Aveleijn op zaterdag 9 juni een Prokkeldag georganiseerd voor jong en oud voor de buurt (Pathmos). Op dit buurtfeest was muziek, een barbecue, een loterij en er waren verschillende kraampjes. De cliënten hielpen mee waar ze maar konden. Zo ontmoetten buurtbewoners en cliënten elkaar.

Mooie ontmoetingen
De jury vond het belangrijk dat mensen met een verstandelijke beperking een zichtbare bijdrage leveren en dat hun kwaliteiten gezien worden. Zodat de afstand tussen mensen met en zonder beperking veel kleiner wordt. Aveleijn zet zich daarvoor in, omdat zij het belangrijk vinden dat mensen met een verstandelijke beperking midden in de maatschappij staan. Een ontmoeting zoals Aveleijn Pathmos heeft georganiseerd, draagt bij aan het versterken van het netwerk van de cliënt.

De Prokkelweek
De Prokkelweek was van maandag 4 tot en met zaterdag 9 juni. De Prokkelweek vraagt aandacht voor de integratie en participatie van mensen met een verstandelijke beperking. Eén week per jaar, als voorbeeld en inspiratie voor de rest van het jaar. Steeds meer mensen en organisaties gebruiken de Prokkelweek dan ook als laagdrempelig instrument voor inclusie. De samenleving is van ons allemaal; Prokkelen draagt daar haar steentje aan bij. In Nederland zijn naar schatting zo'n 140.000 mensen met een verstandelijke beperking in meer of mindere mate. Voor velen van hen is meedraaien in de samenleving niet vanzelfsprekend. En door de relatieve zeldzaamheid en het vaak gesloten karakter van zorginstellingen komen zij van nature niet vaak in contact met anderen. Juist dit soort contacten zijn van groot belang voor wederzijds begrip.