Afbeelding
Foto:

Gemeente moderniseert
toegang binnenstad

ENSCHEDE - Ze zijn een noodzakelijk kwaad; de bollards in de binnenstad van Enschede. Menig bezoeker vervloekte de paaltjes die de stad afsluiten voor autoverkeer en niet zelden werden ze uit de grond gereden door onoplettendheid (bekendste 'slachtoffer' van een bollard: toenmalig burgemeester Peter den Oudsten). Maar om in ieder geval de eenmalige bezoeker tegemoet te komen heeft de gemeente nu een belangrijke wijziging aangebracht.

Met ingang van deze maandag kunnen bezoekers ook digitaal een ontheffing voor de toegang tot het stadserf aanvragen. Eerder werden al de vaste gebruikers overgezet van het eerdere pasjessysteem naar de nieuwe kentekenherkenning. Het stadserf is tussen 07.00 en 11.00 uur vrij toegankelijk, daarbuiten alleen voor geregistreerde gebruikers.

Efficiënter
Eerder was het noodzakelijk om een ontheffing voor toegang ruim vantevoren aan te vragen bij de gemeente. Met het nieuwe systeem kunnen bezoekers dit veel sneller zelf regelen via de website enschede.nl/stadserfontheffing. Met name voor de mensen die één dag met één kenteken in de stad moeten zijn heeft dit grote voordelen. De ontheffing is dan digitaal aan te schaffen en te betalen met iDeal. Kosten: 10 euro per dag voor een incidentele ontheffing of 50 euro per jaar voor een permanente ontheffing.

Overgang
Vorig jaar begon de gemeente al met het overhevelen van gebruikers van het pasjes- en wachtwoordensysteem naar nieuwe kentekenherkenning. Het oude passysteem was namelijk fraudegevoelig; gebruikers leenden passen uit aan anderen waardoor er te veel mensen in de binnenstad kwamen die er niet thuis hoorden.

Verkeersluwe binnenstad
De gemeente heeft wel als einddoel in zicht om de binnenstad zo verkeersluw mogelijk te maken. De gemeente ging daarom in gesprek met ondernemers en bewoners om te kijken naar verdere verbeterpunten. Enschede was altijd al koploper op dit vlak; al in 1991 voerde Enschede als eerste Nederlandse gemeente zo'n binnenstadafsluiting in. Destijds was er wel enige discussie over de gevolgen, maar uiteindelijk bleken bezoekers en bewoners positief.