Afbeelding
Foto:

Minder suiker eten; handige tips

TWENTE - Het is de laatste tijd vaak in het nieuws: suiker. We eten er met zijn allen te veel van en een groot deel van het supermarktassortiment bestaat uit producten waaraan suiker is toegevoegd. Maar hoe houd je die hoeveelheid suiker nu een beetje binnen de perken en maak je bewustere keuzes in de supermarkt?

Suiker, het zit in veel producten, ook in producten waar je het in eerste instantie niet zo van verwacht. Denk bijvoorbeeld aan pindakaas of pastasaus. In 2017 deed de voedselorganisatie Foodwatch een steekproef in een supermarkt en 56% van de producten bevatte daarbij suiker. Wanneer enkel naar de bewerkte producten werd gekeken, was dit percentage al 69%. Het kan dus nog best lastig zijn om uit de grote hoeveelheid producten een verantwoorde keuze te maken. Allereerst begint het maken van gezondere keuzes natuurlijk bij het lezen van het etiket. Echter staat suiker nog wel eens vermeld onder andere namen waardoor het soms wat lastiger te filteren kan zijn. Zo kan suiker aangeduid staan als sacharose, lactose, fructose, dextrose, maltose. Maar ook agavesiroop, ahornsiroop, glucose- en fructosestroop geven aan dat er suiker in het product zit. Het makkelijkste is dan ook om te kijken bij de hoeveelheid suikers in de voedingswaardetabel en zo verschillende producten te vergelijken.

Tips van het Voedingscentrum
Qua voedingsmiddelen heeft het voedingscentrum een aantal handige tips waar je op kan letten als u wilt kiezen voor minder suiker. Om je dag met minder suikers te beginnen, kun je in plaats van ontbijtgranen met veel suikers kiezen voor muesli zonder toegevoegde suikers met wat noten en vers fruit. Daarnaast zijn frisdrank en fruitsappen echte bronnen van suikers, deze kun je dan ook beter vervangen door water, koffie of thee.

Zelf maken
Een andere tip is om bij het maken van een salade geen kant en klare dressing te gebruiken, maar deze zelf te maken met wat olie en/of azijn en kruiden. Ook minstens zo belangrijk; kies je tussendoortjes met beleid. Veel kant-en-klare zo genoemde verantwoorde tussendoortjes zoals een mueslireep bevatten toch veel suikers. Kies daarom bij trek of voor je gaat sporten liever voor bijvoorbeeld een banaan. Meer weten over het beperken van je suikerinname of gezonde tussendoortjes? Op de website van het Voedingscentrum; www.voedingscentrum.nl, vind je deze en nog veel meer nuttige informatie.