Afbeelding
Foto:

Golfclub Prinses Wilhelmina eert markant lid Dick Ten Cate

ENSCHEDE - Golfclub Prinses Wilhelmina in Enschede eerde deze maandag één van haar oudste en trouwste leden; de 90-jarige Dick Ten Cate. De eigenzinnige golfer speelt nog iedere maandag trouw wat rondes golf.

Dick zelf bleek bij de huldiging niet zo'n fan van de aandacht van pers en clubleden. Toch wilde de club het niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Ten Cate is namelijk al sinds de zomer van 1988 lid bij de golfclub; dertig jaar lidmaatschap dus. Hiervoor was hij actief bij de naastgelegen hockeyclub Prinses Wilhelmina als vrijwilliger, waar zijn dochter speelde. Als 'bekende' bij de golfclub was hij meer dan welkom als nieuw lid bij de toen nog jonge vereniging, opgericht in '85. De club beschikt over een mooi gelegen baan met 9 holes; perfect voor de wat kortere rondes golf die tegenwoordig populair zijn, zeker ook bij het jongere publiek. De club heeft over nieuwe aanwas wat dat betreft niets te klagen.

Regelkennis
Met Dick's aantreden bij golfclub Prinses Wilhelmina haalden zij niet alleen een actieve golfer binnen, maar ook een fanatiek vrijwilliger. Zo was hij ook actief in de wedstrijdleiding en in diverse andere aspecten van de vereniging. Waar hij bij menig lid vooral bekend om staat: zijn fanatieke naleving en regelkennis. Golf is een sport waar etiquette en regels belangrijk zijn. De regels zijn er niet om te pesten zo benadrukt hij; ze zijn er allemaal op gericht om het spel weer te hervatten. Dat de strikte naleving van de regels hem wel eens op een aanvaring kwam te staan neemt hij voor lief; het spel gaat voorop.

Vaste groep
Dick is trouw iedere maandag op de golfclub te vinden. Dat huldigen vond hij dan ook niet zoveel; hij ging liever weer direct de baan op voor een ronde. De kwieke 90-jarige doet wekelijks een ronde met een vast groepje; ook leden die al een tijdje actief zijn binnen de vereniging. Golf is ook een zeer sociale sport, waarbij er regelmatig gezellige activiteiten zijn in het clubhuis of op de banen. Golf is dan ook een mooie manier om onder de mensen te blijven. Het is, zo benadrukt voorzitter Wim Nieuwland, ook echt een hechte gemeenschap op zich. Wanneer we Dick Ten Cate zelf vragen wat hem het meest interesseert in het golf is hij duidelijk: "Ouwehoeren!", zo komt er uit met een grijns. Golfclub Prinses Wilhelmina hoopt hem nog vele jaren te mogen begroeten als markant lid; hopelijk nog straks op zijn honderdste verjaardag.