Afbeelding
Foto:

Extra geld voor sociale werkvoorziening

ENSCHEDE - De gemeente Enschede krijgt extra geld van het Rijk voor de sociale werkvoorziening. De gemeente mag van vanaf dit jaar extra bijdragen verwachten. Zo ontvangt Enschede dit jaar 1,2 miljoen euro van het Rijk.

Daarnaast komt de gemeente in aanmerking voor een Rijksbijdrage in het kader van de LIV-regeling, wat nog eens 400.000 euro oplevert. Zo krijgt de voorziening een ruimere financiële armslag. In totaal verbetert het financiële beeld van de SW Enschede met 1,9 miljoen euro in 2018.

Lobby
Deze positieve resultaten zijn mede tot stand gekomen dankzij intensief overleg
in Den Haag. Patrick Welman, wethouder economie en werk: "Al geruime tijd wordt stevig ingezet op een lobby in Den Haag om extra middelen voor de SW te krijgen. Je ziet nu dat dat zijn vruchten afwerpt. Dat is goed voor de Sociale Werkvoorziening en goed voor Enschede. Stilzitten kunnen we echter zeker niet. Ook de komende jaren moeten we blijven pleiten voor meer financiële middelen vanuit Den Haag." Deze extra middelen betekenen een aanzienlijke financiële verbetering voor de Sociale Werkvoorziening. Voor de jaren 2019 en verder is het financiële voordeel kleiner, omdat de nieuw af te sluiten cao vanaf volgend jaar volledig doorwerkt. Verwacht wordt in 2019 een structureel voordeel van 0,5 miljoen euro. Sociale werkvoorzieningen zijn altijd een bijzonder forse kostenpost voor gemeenten, waardoor Rijkssteun wenselijk en noodzakelijk is.

Anticipatie op landelijke trend
Het landelijke beeld dat de SW het met steeds minder geld moet doen, zoals de Volkskrant onlangs berichtte, klopt ook voor Enschede. In de Programmabegroting van vorig jaar heeft Enschede hierop al geanticipeerd. Daarin is een verslechtering opgenomen van 1,8 miljoen euro in 2018 oplopend tot 3,1 miljoen in 2021. Die al ingeboekte teruggang in budgetten wordt nu door het Rijk deels gecompenseerd. Voor 2018 bijna volledig, voor 2019 en verder dus 0,5 miljoen euro. Per saldo is er nog steeds een achteruitgang in Rijksfinanciering, maar iets minder heftig dan vorig jaar geraamd.