Spelletjes…

Enschede moest bezuinigen. De tekorten voor 2018 zijn groot… Het college is demissionair, met andere woorden: na de verkiezingen wordt begonnen met de formatie van een nieuw college. In afwachting van het aantreden van het nieuwe college, neemt het oude college alleen nog maar waar voor de lopende zaken. College kwam niet met voorstellen om te bezuinigen, maar ambtelijk werd er gevraagd wat er mogelijk was. En daar gaat het mis! Vraag een ambtenaar waarop er bezuinigd kan worden en hij zal geen grote dingen noemen. Geef hem eens ongelijk, hij vecht ook voor behoud van zijn baan. Er kwam een lijst met 91 voorstellen. Kruimelwerk noemde ik het in de stedelijke commissie. Van stoppen met inkopen kantoorbenodigdheden (potloden en gummetjes dus) tot voorstellen, waarvan je bijna niet kon geloven dat ze op de lijst stonden. Voorbeelden: " Stoppen met automatisch verstrekken van een voorschot" ( wethouder is net hiervoor op de vingers getikt door Rekenkamer en Nationale Ombudsman), " Intake heronderzoeken bewindvoering" (juridisch heeft de gemeente geen poot om op te staan), " Iemand heeft een schadeloosstelling ontvangen en de gemeente wil de helft weer terug halen. (onrust en risico dat terughalen niet lukt, staat in de stukken) En natuurlijk ook mantelzorg stond er weer bij (bezuinigen 100.000 euro op ondersteuning).

Het college had kennisgenomen van de lijst, maar het was niet hun lijst werd er gezegd, maar hadden de lijst ongefilterd doorgestuurd naar de raad. Persoonlijk vond ik het een zeer slap verhaal! Je verschuilt je als college achter de ambtenaren en dat is niet sterk. Je bent en blijft verantwoordelijk, ook als demissionair college!

Wat vooral is blijven hangen bij EnschedeAnders is het volgende: Ambtelijk komt je met enkele voorstellen, waarvan je weet dat het wettelijk niet kan. Toch heb je het lef om het op de lijst te zetten. Er zit dan iets fundamenteels niet goed! Houding, noem het cultuur, geef het maar een naam. College geeft aan, we hebben afgesproken ons er niet mee te bemoeien. "Een man een man, een woord, een woord", zei de wethouder. Ik dacht: "Dat heb je ook aan de raad toegezegd, college zou zich in het vervolg aan de wet houden"…

Ondertussen heeft de raad de jaarrekening van 2017 ontvangen. De rekening sluit negatief met 8,4 miljoen. Zonder inzet van de reserves (zowel sparen als geld uit de spaarpotten halen) is het resultaat 6,2 miljoen POSITIEF. Het college kiest ervoor om geld opzij te zetten, daardoor wordt het resultaat negatief. Een belangrijke keuze is om niet bestede middelen uit het Sociale Domein te reserveren. Wat ook opviel was de 180.000 euro, die over was gebleven van de 300.000 euro van het mantelzorgcompliment. Weer mantelzorggeld naar de algemene middelen. College schaam je!

Aan de ene kant wordt het geld met bakken uitgegeven, o.a. aan grote projecten en aan de andere kant moet er bezuinigd worden….

Gaat het echt zo slecht met Enschede? Spelletjes!
Margriet Visser