Afbeelding
Foto: David Zwiers

Karin Wijnand neemt afscheid van Twente

LONNEKER - Karin Wijnand, Glaskunstenares en keramiste neemt na 27 jaar afscheid van Twente.

Al vele jaren maakt Karin in haar atelier in Lonneker kunst van glas en keramiek. Oorspronkelijk opgeleid aan de North Staffordshire Polytechnic te Stoke on Trent in Engeland, kwam zij vanuit Curaçao Eerst naar Enschede en later Lonneker. Karin heeft altijd geprobeerd de disciplines van glaskunst en keramiek met elkaar te combineren. De bijzondere sculpturen die deze combinatie oplevert zijn overal in haar atelier te zien: een draaikolk van glas gevat in een holle boomstam, koraalachtige structuren van glas, gestileerde mensfiguren. Karins werk is een zoektocht naar harmonie tussen diverse materialen, geïnspireerd op de natuur, de mens en de poëzie.

Activiteiten
Karin begon haar werk in Twente aanvankelijk in en studio aan de Oldenzaalsestraat. Wat later werd ze gevraagd om bij Stolker een galerie vorm te geven, de opening van deze expositie liep mis doordat tijdens de vuurwerkramp van 13 mei 2000 brokstukken het pand beschadigden. Hierna is Karin haar huidige studio in Lonneker begonnen terwijl ze zich in glaskunst verdiepte. Karin heeft op diverse tentoonstellingen geëxposeerd, waaronder Glasrijk Tubbergen, de glaskunstbeurs in Leerdam en Glas in Historisch Licht in Hoorn. Karin heeft ook vier jaar lang jaarlijks het beeldje voor de Kunst en Cultuurprijs van RTVoost vervaardigd.

Verbinding
Een belangrijke opgave voor zichzelf als kunstenares is het verbinden van mensen, Vindt Karin. Dit heeft ze jarenlang gedaan door lessen in pottendraaien en handvormen te geven om zo het ambacht van keramiek door te geven. ook heeft ze dansvoorstellingen georganiseerd om mensen van verschillende afkomst en opleidingsniveau bij elkaar te brengen. De afgelopen jaren was ze in de weer met galerie De Deel bij Theehuis Sprakel in het bos, waarbij ze verscheidene kunstenaars uitnodigde om gezamelijk te exposeren.

Nieuw hoofdstuk
Karin vertrekt nu naar Brussel voor een nieuw avontuur in haar leven. Haar huis en galerie verkoopt ze. Op 7 en 8 juli zal er een grote kunstuitverkoop worden gehouden in haar galerie aan Dorpsstraat 113 te Lonneker.