Afbeelding
Foto:

De Krekkel in Litouwen

ENSCHEDE - Woensdag 23 mei is de boerendansgroep de Krekkel vertrokken voor een 6–daagse reis naar Litouwen om deel te nemen aan het internationale folklore festival Skamba Skamba Kankliai.

Met het vliegtuig is de groep vanuit Brussel rechtstreeks naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen gevlogen. Daar gingen zij meteen door naar Kaunas, de tweede stad van Litouwen, alwaar 's avonds meteen het eerste optreden op het programma stond. Dit optreden was ter ere van het 30-jarig bestaan van de groep Zaisa die vorig jaar augustus bij de Krekkel op bezoek was. Zodoende kenden de leden van de Krekkel en Zaisa elkaar en was het een hartelijk weerzien. Dit weerzien werd tot in de late avonduurtjes verlengd.

Gezellig programma
De volgende dag ging het alweer verder. Nu terug richting Vilnius om deel te nemen aan het festival. Naast de Krekkel als Nederlandse vertegenwoordiging namen ook groepen uit Egypte, Letland, Kazachstan, Oedmoertië (een onafhankelijke Russische deelstaat), Polen en Cyprus deel. Tijdens de donderdag en vrijdag waren er verschillende optredens in verschillende theaters in Vilnius, maar ook optredens op podia in de stad.

Geschenk
Vrijdagmorgen werden de groepen ontvangen op het ministerie van Cultuur van Litouwen. De voorzitter van de Krekkel Erna van de Pieterman overhandigde daar namens de gemeente Enschede een geschenk aan het ministerie. Zaterdag gingen de groepen, waaronder de Krekkel, naar Druskininkai, een stad in het zuiden van Litouwen tegen de wit-Russische grens. In deze Kurort brachten de dansen op de klompen ook weer het publiek tot luid applaus. De optredens van de Krekkel in originele klederdracht en op klompen waren een contrast met de andere groepen. Het publiek was dan ook erg enthousiast en met name voor het dansen op de klompen.

Leuk contact
De Krekkel heeft daar natuurlijk contact gelegd met de andere groepen op het festival. Wie weet is een van deze groepen in de komende jaren te bewonderen op het Muziek en Folkore Festijn dat de Krekkel elk jaar eind augustus organiseert. Volgens Sandra Bakanovaite van het organiserend comité in Litouwen was de presentatie van de Nederlandse cultuur in Litouwen een daverend succes. De leden van de Krekkel waren ook enthousiast en zien nu al met veel genoegen het bezoek aan Slovenië in 2019 tegemoet.