Twente aan de top met innovatiecampussen

TWENTE - Kennispark Twente is koploper als het gaat om innovatiecampussen in Nederland, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Adviesbureau Buck Consultants International in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Netwerk Kennissteden Nederland.

Het onderzoek bracht in kaart hoe veel van deze kenniscampussen Nederland rijk is, en hoe veel invloed zij hebben op de steden waar ze gevestigd zijn. Hierin bleek Twente de absolute koploper met Kennispark Twente. Het Kennispark was in 2017 goed voor een kwart van alle nieuwe banen in Enschede. Kennispark Twente krijgt in het onderzoek de status "volwassen campus" toegekend, iets dat slechts gebeurde bij 10 van de 82 onderzochte campussen. Ook heeft het met een grote voorsprong het hoogste aantal bedrijven van alle onderzochte campussen. Naast Kennispark Twente als volwassen campus staan ook het High Tech Systems Park en Technology Base Twente in de lijst als de nummer 2 en 4 van campussen in de opstartfase.

Werkgelegenheid
Campussen worden steeds belangrijker. Ze worden gekenmerkt door een groep bedrijven en instituten die zich concentreren en samenwerken in het uitwisselen van informatie en innovatie. Dit heeft een positieve invloed op de verschillende bedrijven die zich verenigen op een campus, maar is ook goed voor de werkgelegenheid in een gebied. Zo steeg van 2014 tot 2018 de werkgelegenheid op de verschillende campussen in Nederland met gemiddeld 22%. Steden die over zo'n campus of science park beschikken zagen de werkgelegenheid in dezelfde periode groeien met zo'n 6%.

Definitie
Een campus wordt gekenmerkt door een concentratie van meerdere bedrijven samenwerken aan research & development en innovatie. Ook moet er sprake zijn van een manifeste kennisdrager waar omheen de verschillende bedrijven zich concentreren. Bij Kennispark Twente is dit vanzelfsprekend de Universiteit Twente. Campussen zorgen voor open innovatie waardoor de algehele innovatie in Nederland in een stroomversnelling belandt. Ook internationaal gezien staan campussen goed aangeschreven voor onderzoeksteams om zich te vestigen.