Afbeelding
Foto:

Bruisende binnenstad

ENSCHEDE - Het centrum van Enschede bruisend houden, dat is het doel van Stadsbeweging Overijssel en gemeente Enschede. Op initiatief van beide partijen kan iedereen een idee indienen om de binnenstad levendiger te maken. Wanneer er voldoende draagvlak voor het idee is, kan het zomaar zijn dat met een financiële bijdrage het idee daadwerkelijk gerealiseerd kan worden.

Het initiatief is niet nieuw en ook niet uniek. In voorgaande jaren waren er ook al mogelijkheden om ideeën aan te dragen en met een bijdrage tot uitvoering te brengen. En ook in andere Twentse steden als Oldenzaal, Hengelo en Almelo wordt dit concept gebruikt. Het is namelijk een beproefde manier om de binnenstad te verbeteren. Burgers en ondernemers weten als geen ander wat er ontbreekt en wat er verbeterd moet worden. Het is voor elke stad dan ook van levensbelang om het stadscentrum levendig te houden. Niet alleen is er concurrentie met andere steden, maar zeker ook met het online winkelen. Online kan 24 uur per dag en 7 dagen per week gewinkeld worden. Winkels, prijzen en producten vergelijken is online zeer makkelijk en de aankoop wordt bezorgd op het gewenste tijdstip en adres. Wat online winkelen, in tegenstelling tot winkelen in de binnenstad, niet kan bieden, is een belangrijk stukje sfeer. Een sfeervol centrum trekt mensen aan en een winkelier geeft de voorkeur aan een winkel in een druk bezocht centrum. Daardoor is er weer minder leegstand en een groter winkelaanbod is weer aantrekkelijker, dus weer meer publiek.

Idee indienen
Ideeën kunnen ingediend worden door individuele burgers, ondernemers, organisaties, pandeigenaren of bijvoorbeeld meerdere ondernemers uit een straat. Alle plannen waarmee de stad sfeervoller en aantrekkelijk wordt, zijn welkom. Het kan gaan om bijvoorbeeld verbetering van gevels, groenvoorzieningen en andere of meer verlichting. Maar u kunt zeker ook plannen voor bepaalde activiteiten in de binnenstad indienen. Op enschede.nl/actieprogramma-binnenstad leest u meer over de mogelijkheden en voorwaarden. Wie weet pitcht u in oktober wel uw plan om meer mensen uit Enschede, Twente, Duitsland en de Achterhoek naar het centrum van Enschede te trekken.