Afbeelding
Foto:

Demonstratie voortijdig beëindigd

ENSCHEDE - De demonstratie die afgelopen zondag gehouden zou worden nabij de moskee aan de Atjehstraat is door de gemeente voortijdig beëindigd. De actiegroep Rechts In Verzet demonstreerde wel, maar dit werd gestopt in verband met de veiligheid en verstoring van de openbare orde.

De gemeente Enschede heeft inmiddels aardig wat ervaring met demonstraties van zowel links als rechts; de afgelopen jaren kwamen vele groepen naar de stad om zich voor of tegen ontwikkelingen uit te spreken. Zo herinnert menig Enschedeër zich de Pegida-demonstraties tegen de komst van een vluchtelingenopvang, maar ook de NVU die meermaals marsen hield of wilde houden.

Recht op demonstreren
In Nederland is het recht op demonstreren een belangrijke pijler onder de democratie en vrijheid van meningsuiting. Het verbieden van een demonstratie is dan ook niet zomaar mogelijk. De kleinschalige demonstratie van RIV was vooraf gemeld bij de gemeente, met in overleg het besluit dat dit niet direct voor de ingang van de moskee gehouden zou worden. Er zouden zo'n 15 demonstranten aanwezig zijn. Ondanks deze verplaatsing ontstond volgens de gemeente zondag toch een 'situatie die door de politie als zorgwekkend werd beschreven'. Hierop werd versterking ingeroepen, wat natuurlijk op zich al provocerend kan werken op actievoerders. Loco-burgemeester Eerenberg besloot daarop de demonstratie na een half uur te laten beëindigen.

Weerwoord RIV
De actiegroep Rechts In Verzet hekelt de inzet van te weinig politieagenten om de demonstratie in goede banen te leiden. Zo waren er volgens de demonstranten slechts vijf agenten aanvankelijk, tegenover naar schatting 200 moskeegangers. Volgens de actievoerders werden zij aangevallen door deze groep, hoewel er op de door RIV getoonde beelden via Twitter slechts wat duw- en trekwerk zichtbaar is. De groep liet weten zeker terug te willen keren voor een vervolgdemonstratie.