Afbeelding
Foto:

Kinderen in de zon? Smeren, kleren, weren!

ENSCHEDE - Wat genieten we toch weer lekker van het zonnetje! Zonlicht is ook een belangrijke bron van vitamine D, een stofje dat wij hard nodig hebben om gezond te blijven. Op naar buiten dus. Maar pas op voor de schadelijke gevolgen van de zon, vooral voor kinderen. Kinderen zijn namelijk extra gevoelig voor de zon

Dermatoloog legt uit
We vroegen aan de specialist in Medisch Spectrum Twente waarom dat zo is. Dermatoloog Conrad Glade bevestigt dat juist bij kinderen schade door zonlicht ernstige gevolgen kan hebben: hun huidcellen zijn extra kwetsbaar. Doordat kinderen in de groei zijn, gaat celdeling bij hen snel. Zó snel, dat niet alle beschadigde huidcellen kunnen herstellen voordat ze zich weer gaan delen. Dit zorgt voor een verhoogde kans op huidkanker op latere leeftijd. Daarom is bescherming tegen de zon zo belangrijk, juist voor kinderen.

Ouders denken er niet altijd aan
Ouders zeggen meestal dat ze er alles aan doen om verbranding te voorkomen. Toch heeft bijna 1 op de 7 kinderen van 4 tot 11 jaar al eens een ernstig verbrande felrode huid, soms zelfs met met blaren gehad. De helft van de ouders zegt dat dit komt omdat ze er niet altijd aan denken. Een andere reden is dat ze niet altijd zonnebrandcrème bij zich hebben. Ernstige verbranding in de jeugd geeft een verdubbelde kans op melanoom op latere leeftijd. Melanoom is een zeer ernstige vorm van huidkanker. Daarom vindt KWF Kankerbestrijding dat kinderen extra aandacht moeten krijgen op het gebied van zonbescherming. Voor KWF Kankerbestrijding is dit reden genoeg om in de zonmaanden ouders te bereiken met een campagne die de specialisten van MST van harte steunen: SMEREN, KLEREN, WEREN! Bescherm je kind door goed te smeren, het dragen van bedekkende kleren en af en toe de zon te weren.