Knap!!!

Afgelopen zaterdagavond, zei er iets "knap" en werden de onderhandelingen over een nieuw college in Enschede afgebroken. In de loop van deze week zal er wel meer informatie komen, maar voorlopig moeten we het maar even doen met beperkte informatie. De onderhandelingen zijn geknapt over het onderwerp het sociale domein. Althans zo staat het in een persbericht dat zaterdagavond laat nog binnenkwam in de mailbox. " Inhoudelijke verschillen , maar ook gebrek aan chemie stonden een perspectief op een werkbare en vruchtbare samenwerking in de weg" staat er geschreven. We kunnen het denk ik wel uittekenen.

Het gaat ongetwijfeld over geld. Zorg, armoede, jeugdhulp, daar zaten de afgelopen jaren de grote verschillen tussen de verschillende partijen. Het is inmiddels midden mei, zo'n 65 dagen na de verkiezingen en er zal ongetwijfeld hard gewerkt zijn, maar je merkt er zo weinig van. In deze 65 dagen is er een paar keer een terugkoppeling aan de raad geweest in een openbare vergadering en dat gebeurt waarschijnlijk deze week weer. Veel schiet je er niet mee op, want de formateurs hebben hun eigen verantwoordelijkheid richting de raad, of ze schrijven een verslag en dat is het dan.

Ondertussen zit de gemeente Enschede in een bestuurlijke, financiƫle en sociale crisis. Dit jaar moet er nog 14 miljoen bezuinigd worden, leven er meer dan 25.000 duizend huishoudens in armoede, met alle ellende van dien. Krijgen mensen niet de zorg die ze behoeven en zijn duizenden mensen niet toegerust voor het werk dat er is. Alleen al aan deze vier onderwerpen zou een nieuw college de handen vol hebben.

De vraag is uiteraard:"Wat nu?" De informateurs gaven het al aan, na Groen Links zal zeker de PvdA aanschuiven. Mocht dat niet lukken, dan loopt Enschede het risico dat nu de op 1 na grootste fractie het mag proberen en dat is D66. Die hoeven maar de stukken van vier jaar geleden uit de kast te halen en het tweede college D66 is een feit, gevolgd door de democratische vraag: "Verdient Enschede dat? Wil Enschede dat?" Dat is dus politiek. Tot nu toe werd de vraag steeds beantwoord met: "Nee, dat willen ze niet." Maar als er een meerderheid voor de oude coalitie wordt gevonden, dan gaan ze gewoon door op de ingeslagen weg.

En dat moeten we niet willen! BurgerBelangen heeft als grootste fractie en winnaar van de verkiezingen een opdracht van de kiezer meegekregen. En dat was niet een tweede collegeperiode met de oude coalitie.
Alleen een sociaal college zonder prestige-denkers kan Enschede verder helpen.

Margriet Visser