Afbeelding
Foto: David Zwiers

Postume uitreiking Yad Vashem

ENSCHEDE - Op dinsdag 22 mei werd in de Synagoge postuum de Yad Vashem onderscheiding uitgereikt aan Eind & Maria Wilhemina Brand-Bergink, die tijdens de oorlog hun leven hadden geriskeerd om een Joods meisje onderdak te verschaffen.

Félice Leendertz Polak woonde in Amsterdam en was 7 toen de oorlog begon. De Duitsers begonnen de Joden in Nederland systematisch te discrimineren en te vernederen. Vanaf 1942 begonnen in Nederland de Razzia's en werden Joden op transport gesteld naar concentratiekampen in Duitsland en Polen waaruit maar weinig mensen levend terugkeerden. De ouders van Félice onderkenden het gevaar en besloten onder te duiken. Ze wisten contact te leggen met de verzetsbeweging. En via contactpersoon Tine Boeke-Kramer kwam ze samen met haar broertje eerst terecht bij een dagopvangcentrum in Utrecht dat door een studenten verzetsgroep gebruikt is om vele Joodse kinderen te redden. Vanuit Utrecht werd ze drie maanden later naar haar onderduikadres in Enschede gebracht. Op 19 februari, de geboortedag van prinses Margriet, kwam ze aan. Bij aankomst werd ze verwelkomd met de woorden: Vandaag is het dubbel feest, want je komt bij ons wonen en er is een prinses geboren. Ze werd als een eigen dochter in het gezin opgenomen en kon met haar valse identiteit al gauw weer de straat op. In oktober 1943 werd het huis door een bom geraakt en moesten Félice en haar nieuwe familie verhuizen. Omdat haar school door hetzelfde bombardement was geraakt kreeg ze les in de Synagoge van Enschede. Eind Brand ging geregeld langs bij lokale boeren om eten voor zijn gezin te regelen en zodoende hadden ze tijdens de Hongerwinter genoeg te eten. In maart 1945 werd Enschede bevrijd en kon Félice terug naar haar eigen ouders.

Yad vashem
Félice Kon op 22 mei haar verhaal houden in de Synagoge waar ze in 1944 les had gehad. Tijdens een emotionele ceremonie konden de kleinkinderen van Eind en Maria de orde van Yad Vashem voor de rechtvaardigen onder de volkeren in ontvangst nemen. Een grote, postume eer voor Eind en Maria voor hun heldendaden. De oorkonde werd uitgereikt door de ambassadeur van Israël.