Afbeelding
Foto:

Column Yarden: Aan het hoofd van de tafel

In de vroege ochtend kom ik aanrijden bij een statige woning aan de rand van de stad. Johan, de echtgenoot van de overledene, staat met zijn hond in de tuin. Een poosje geleden had ik een gesprek met hem gehad op ons kantoor. Een fijn gesprek waarin we alle zaken rondom het toekomstige overlijden van zijn vrouw doornamen.

Zijn vrouw, Elly, was een lange tijd ziek geweest maar door alle zorg die Johan haar bood, kon ze gelukkig al die tijd thuis blijven. Elly sprak niet graag over haar uitvaart maar Johan daarin tegen wel. Hij benoemde het als het enige zekere feit van het leven.

In gesprek met Johan en zijn dochter Monique krijgt de crematieplechtigheid al snel vorm. Een condoleanceavond in het uitvaartcentrum op de avond voor de dag van de uitvaart en een witte kist zijn de wensen.

Dochter Monique zoekt de bloemen uit en Johan helpt het zorgteam met het aankleden van zijn lieve Elly alvorens zij wordt overgebracht naar ons uitvaartcentrum. Aan het einde van de dag komen de kleinkinderen in het uitvaartcentrum en hangt de familiekamer vol met prachtige tekeningen en knuffelbeertjes.

Nadat we de datum en tijd vastleggen komen we aan bij de invulling van de plechtigheid. Het wordt een plechtigheid met veel muziek want muziek is altijd belangrijk geweest in het leven van Elly en Johan. Zo is het welbekende nummer 'Piano Man' van Billy Joel één van de favoriete nummers. Op alle belangrijke en bijzondere gelegenheden in het leven van het gezin werd dit nummer gedraaid.

Na een liefdevolle crematieplechtigheid met veel muziek en een prachtig levensverhaal dat door Johan werd voorgedragen, vertrokken ze in familiaire kring naar hun favoriete restaurant voor een diner. De foto van Elly, die in het crematorium nog op haar kist stond, staat nu aan het hoofd van de tafel. De plek waar zij normaal zou hebben gezeten…

De columns van Bjorn en zijn collega's zijn gebundeld in een boekje,'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een derde uitgave verschenen. Deze derde bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HVE te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.