Honingbij helpt ons eten
Honingbij helpt ons eten Foto:

Biodiversiteitsdag

TWENTE - Door de grote bevolkingsgroei van de afgelopen 200 jaar zijn wereldwijd ecosystemen onder druk komen te staan. Veel dier- en plantsoorten staan onder druk en dreigen te verdwijnen. Toch is biodiversiteit van levensbelang voor ons als mens.

Biodiversiteitsdag, die afgelopen dinsdag gehouden werd, is een goed moment om ons af te vragen hoe wij voor onze omgeving zorgen. Er is in afgelopen Decennia, ook in Twente, veel natuur verdwenen. Er is veel gif en andere verontreiniging in de omgeving terecht gekomen. Ook pesticidengebruik in de landbouw heeft schadelijke gevolgen gehad. Als gevolg gaat het met vele soorten vogels, amfibieƫn, insecten en zoogdieren al jarenlang slecht. biodiversiteit is onmisbaar omdat elke diersoort een rol vervult in een ecosysteem. Ook onze landbouwgewassen zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van diverse soorten. Nog niet zo lang geleden werd bekend dat door bijensterfte als gevolg van pesticidengebruik onze gehele landbouw in gevaar komt. Deze pesticiden werden onlangs door de EU verboden.

Meer aandacht
Er is steeds meer aandacht voor het milieu en de toekomst van onze aarde, en er wordt ook steeds meer actie ondernomen om onze biodiversiteit veilig te stellen. Natuurgebieden worden uitgebreid, Bossen bestaande uit slechts enkele soorten bomen worden verrijkt door de aanplant van nieuwe soorten bomen. Ecoducten helpen bij het verbonden houden van natuurgebieden die door snelwegen doorsneden worden. Zo zijn er veel initiatieven om ecosystemen te herstellen en verbeteren. Er dient bij gezegd te worden dat veel problemen ten aanzien van biodiversiteit veroorzaakt worden door overbevolking en het consumptiepatroon van de mens. Wijzelf hebben veel invloed op onze omgeving en zijn met zijn allen verantwoordelijk voor het instandhouden ervan.