Afbeelding
Foto:

Gemeente pakt drugsproblematiek aan

ENSCHEDE - Onlangs nog werd op last van de burgemeester een woning aan de Oliemolensingel gesloten vanwege harddrugs vanwege de handel in drugs.

De politie trof daar tijdens een controle niet alleen een hoeveelheid XTC en cocaïne aan, maar ook gasalarmpistolen, methadon pillen en cannabis. De kamerwoning wordt voor een periode van 6 maand afgesloten. Een actieve houding van de politie en gemeente tegen drugsoverlast. Het kwam al vaker voor dat politie en gemeente besloten om een woning tijdelijk af te sluiten nadat de bewoners de opiumwet hadden overtreden. Hiermee wordt voorkomen dat het pand bekend blijft staan als verkooppunt voor hard- en softdrugs, iets waar buurtbewoners vaak hinder van ondervinden.

Overlast in de buurt
Het komt vaker voor dat buurtbewoners overlast ervaring wegens drugsproblematiek in hun buurt. Vorig jaar nog verscheen een onderzoek waaruit bleek dat de gemeente Enschede hoog scoort in steden die drugsoverlast ondervinden. In de "Veiligheidsmonitor" van het CBS werd onderzocht hoe veel inwoners van verschillende steden in Nederland aangaven drugsoverlast te ervaren in hun buurt. Hierbij gaf in 2016 zelfs 7,2% van de inwoners van Enschede aan hier last van te hebben. De stad eindigde hiermee op de zevende plek in de top 10 plaatsen in Nederland met de meest ervaren drugsoverlast. Ondanks deze cijfers bleek het aantal drugs-gerelateerde aangiftes te zijn gedaald in de afgelopen jaren. De burgemeester gaf toen aan dat er sprake kon zijn van perceptie vanwege de publiciteit rondom de actieve aanpak van drugsproblematiek in Enschede.

Wet Damocles
Het sluiten van woningen om drugshandel te stoppen valt onder de Wet Damocles. Met deze wet mag een gemeente besluiten een woning voor een periode van zes maanden te sluiten om de drugshandel in de buurt tegen te gaan. De wet is een relatief zwaar middel, maar lijkt effectief omdat het gemakkelijk toe te passen is. De rechter zal een gemeente vaak toestemming geven een woning te sluiten op basis van (anonieme) politierapporten. Dit betekent dat er geen drugs gevonden hoeft te zijn in het betreffende pand en hoeven er geen officiële meldingen te zijn over verstoring van de openbare orde.