Afbeelding
Foto:

Nieuw boek over de Dinkel gepresenteerd

ENSCHEDE - Tussen 1954 en 1957 maakte Albert Poorthuis een fotoserie over het riviertje de Dinkel: van bron tot monding. Zijn zoon, Jan Poorthuis, vond dat hij hier iets mee moest doen. Hij bezocht opnieuw die stekkies en legde de veranderingen op beeld vast. Resultaat: een fraai, rijk geïllustreerd boekwerk over de Dinkel, waarin heden en verleden telkens in zwartwit en in kleur elkaar afwisselen. Boordevol met informatie.

'Lang geleden ben ik begonnen met het op zoek gaan naar de plekken, die mijn vader fotografeerde. Maar het project kwam maar moeilijk van de grond. Gelukkig vond ik in Jan Ensing een prima steun om een en ander in goede banen te leiden.' De beide Lossenaren werkten vriendschappelijk samen aan deze grote klus. De

De Dinkel heeft altijd een belangrijke plaats ingenomen in het leven van Jan Poorthuis. Van kinds-af- aan werd hij geconfronteerd met het riviertje: hoogwater, ijspret in de winter en pootje baden in de zomer. 'Vroeger werd er in de Dinkel gevist met diverse soorten netten. In 1974 hebben mijn vriend Guus en ik twee roeiboten gemaakt. Daarmee zijn we in de vakantieperiode van Glane naar Lattrop gevaren. De inwoners van de dorpen en de steden hebben altijd genoten van de Dinkel, maar zij verdienden ook hun geld op de weilanden langs de Dinkel. Het leven was goed op de gronden aan weerszijden van de rivier.'

Boeiende geschiedenis
Het boek "De Dinkelstroom, Van Bron Tot Monding" gaat ook in op de geschiedenis van het gebied. Bij archeologisch onderzoek, vindt men geregeld iets tot wel 60.000 jaar terug. Het boekwerk toont onder meer ook de geologische vondsten die in het stroomgebied van de Dinkel zijn gevonden. Daarnaast laat het zien dat de Dinkel een belangrijke rol heeft vervuld als afvoerrivier van het regenwater dat zorgde voor overlast bij overstromingen bij hoogwater. Het 222-pagina's tellend boek met ruim 500 foto's en tekeningen, bij uitstek geschikt als kompas voor wandel- en fietstochten, is eigenlijk nog maar half onderweg. Een deel 2 over de zijbeken van de Dinkel is in de maak.

Het boek is te koop bij Primera Marcel, VVV en Bruna in Losser, Kulturhus in Overdinkel, Primera Jan Haast in Glanerbrug, Boekhandel Broekhuis in Enschede/Oldenzaal/Hengelo/Almelo, Vako en Primera in Oldenzaal, Brummelhuis in Denekamp en Ootmarsum.