Voetbalafscheid

Voetballers zijn de nomaden van onze samenleving. Ze spelen overal op de wereld en verhuizen continu. Tenminste de meeste. Je kunt ze net zo goed de slaven van onze samenleving noemen.

De meeste voetballers in de Nederlandse eredivisie hebben deze week hun werk gedaan en zoeken een nieuwe opdracht, of blijven nog een tijdje bij hun huidige club. Je leest natuurlijk de successtories, miljoenendeals die in de krant komen. Slechts een klein aantal voetballers breekt door, de meesten verdwijnen in de vergetelheid.
Voor de supporter betekent elk nieuw seizoen een nieuwe oriƫntatie op zijn club; er komt een nieuw elftal en je hebt geen idee van de talenten van de nieuwe spelers.

Afgelopen zondag speelde FC Twente de laatste thuiswedstrijd van het seizoen, tegen NAC Breda. Het werd 1-1. De harde kern had er een feestje van gemaakt met vuurwerk, rook en het smijten van bier. Mijn vraag is dan altijd, zijn dit echte fans of relletjestrappers? Ik vind het te simpel om het af te doen met relletjesschoppers. Die kun je toch niet sturen en dan ben je er klaar mee. Want dit is erger dan wat rotzooi trappen. Door de activiteiten en de structuur van de supportersverenigingen worden ze gemakkelijk als dekmantel voor andere activiteiten gebruikt. Het lijkt vrij onschuldig, maar ik wil wedden dat bij elke betaald-voetbalclub minder fraaie dingen gebeuren. En overigens ook bij de betalende amateurclubs. U dacht nog dat spelers alleen in ere- en eerste divisie betaald werden?

Zondagmiddag zongen de NAC-fans: "Zij gaan naar Emmen toe." Het Twentse antwoord: "Wij gaan naar Emmen toe." Kijk, dat is ook sport.

Een beetje relativering is wel nodig voor het begin van de omslag in de hoofden van supporters en betrokkenen. De reacties op de degradatie schijnen voorbeeldig te zijn; een hoofdsponsor die sponsor blijft, de verkoop van seizoenkaarten die loopt als een trein. Spelers die niet uitgefloten werden zondagmiddag. Dat zou onterecht zijn geweest.

Misschien is het in de Jupiler League wel gezelliger.

Het stadion in Emmen is zeker zo gezellig als dat in Amsterdam.

Jan Visser